Dossier Vaatstra, kamervragen over moordzaak

Persbericht: Kamervragen over moord Marianne Vaatstra

Fred Teeven, kamerlid en nummer 3 op de kieslijst voor de VVD, heeft kamervragen gesteld over het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra.

“In de nacht die volgde op Koninginnedag 1999 werd Marianne Vaatstra uit het Friese dorp Zwaagwesteinde bij Kollum verkracht en vermoord. Ze was gewurgd en haar keel was doorgesneden. Haar lichaam werd gedumpt in een weiland in het naburige dorp Veenklooster, waar het op 1 mei werd gevonden. Deze lustmoord is tot op heden niet opgelost, maar inmiddels lijkt het erop dat Justitie – ook voor de Tweede Kamer – belangrijke informatie heeft achtergehouden. De vragen van Teeven richten zich op respectievelijk een overplaatsing en een verdwijning van twee Irakese asielzoekers die het meisje eerder bedreigd zouden hebben. Hij wil van de minister weten waarom bepaalde informatie verzwegen is. 

De ouders van Marianne Vaatstra noemde het politieonderzoek onlangs nog “één grote leugen” in een interview met een plaatselijke krant. “In het begin geloofden wij nog dat politie en justitie hun best deden om de zaak op te lossen, maar het vertrouwen is nu tot het nulpunt gedaald.’’

Bron: http://www.nieuwedockumercourant.nl/profile/redactie/article180685.ece/ouders_marianne_vaatstra_%E2%80%98wij_zijn_dubbel_gestraft

Bauke Vaatstra en Maaike Terpstra voelen zich al jaren om de tuin geleid, maar zien de vragen van Teeven als een verrassende, mogelijk positieve wending. Het enige wat de ouders van Marianne willen is een eerlijk antwoord op al hun vragen. ,,Dat is voor ons van levensbelang om het verlies van onze dochter te verwerken. We proberen nu een advocaat te vinden die de leugens van het Openbaar Ministerie onderuit kan halen. Dat zou ons een goed gevoel geven.’’

Wellicht hebben de ouders een betere advocaat gevonden in Teeven. “Mocht hij straks minister van Justitie worden, dan zou hij onze zaak nieuw leven in kunnen blazen, en dan heeft hij direct aanknopingspunten.”, aldus Bauke Vaatstra.

Als ook maar de helft klopt, dan hebben de vragen zonder meer een explosief karakter:

Vragen van het lid Teeven aan de demissionair minister van justitie en binnenlandse zaken over de gang van zaken rond de dood van Marianne Vaatstra[1]

Is het landelijk Cold Case Team nog aktief met het oplossen van de moord op Marianne Vaatstra? Is er een ander rechercheteam c.q. het land zijn nog aktief? 

Op 13 juni 2007 heeft U mijn kamervragen beantwoord die ik had gesteld over een anonieme brief die werd gezonden aan de ouders van Marianne Vaatstra. Op 3 mei 1999 zou er geen asielzoeker uit het AZC Kollumerland zijn verwijderd c.q. uit Nederland zijn uitgezet. Is het juist dat er op 3 mei 1999 een persoon genaamd Feik M. is overgeplaatst vanuit het AZC Kollumerland? 

Zo ja, waarom heeft U die informatie op 13 juni 2007 niet aan de Kamer verstrekt? 

Is het juist dat de toenmalige (plv.) directeur van het AZC Musselkanaal op de hoogte was van de verwijdering van deze Feik M.? Is het juist dat deze verwijdering door de directeur is gemeld aan derden? 

Is het juist dat deze Feik M. (tesamen met een andere asielzoeker Ali H.) Marianne Vaatstra enkele weken voor haar dood zou hebben bedreigd in een horecagelegenheid in Friesland? Is het juist dat Feik M. ook verdachte was van een ander strafbaar feit in 1999? Wat was dat voor een feit en wat is er met die zaak gebeurd? Is die (andere) zaak tegen Feik M. op 15 juli 1999 geseponeerd? 

Is de op enig moment in Istanbul aangehouden Ali H. dezelfde persoon als de Ali H. die Feik M. vergezelde kort voor de dood van Marianne Vaatstra? Zo ja, waar baseert U dat op? 

Indien U de vragen 3. tot en met 6. bevestigend beantwoordt, waarom is die informatie niet reeds eerder ter kennis gebracht van de Kamer? 

Wat is de reden dat Feik M. uit het AZC Kollumerland is verwijderd in mei 1999? Bent U bekend met de huidige verblijfplaats van Feik M.? 

Welke stappen wilt U nemen om er zorg voor te dragen dat er duidelijkheid komt in de zaak van Marianne Vaatstra?
 

Den Haag, 9 juni 2010.

Lees ook:Ouders Marianne Vaatstra: ‘Wij zijn dubbel gestraft’
Lees ook:Dossier Marianne Vaatstra, Harm Brouwer (OM) in de fout?
Lees ook:UPDATE Zaak Marianne Vaatstra: Verkeerde verdachten aangehouden!!!
Lees ook:Marianne Vaatstra Oproep: Een stille tocht voor een eerlijk onderzoek
Lees ook:‘Anonieme schrijver kent moordenaar Vaatstra’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>