HERDENKING KONINGINNEDAGDRAMA: FOTO’S EN VIDEO’S

Herdenken en verwerken, iedereen doet het op zijn eigen manier. RTL Nieuws zocht een aantal mensen op die op een wel heel bijzondere manier bij het drama betrokken raakten.

Kijk voor een overzicht van de vele foto’s en videos hier.

Fotograaf

Fotograaf Paul Groeneveld deed die dag gewoon zijn werk. Zelfs na de aanslag maakte hij nog een paar plaatjes. Maar toen hij een zwaargewonde vrouw voor zijn zoomlens kreeg, stopte hij met zijn werk en ging helpen met reanimeren. Paul werkt inmiddels wel weer, al geeft hij toe dat hij er grote moeite mee heeft.

Hulpverlener
Direct na het incident kwam ook de reguliere hulpverlening snel op gang. Sommige hulpverleners stonden er al met hun neus bovenop. Annemieke van Duren is vrijwilligster bij het Rode Kruis. Ze zat in een EHBO-post recht tegenover De Naald. Zij moest razendsnel de omvang van de ramp in kaart brengen.

Ooggetuigen
Iedereen die er bij was, die het zag gebeuren die donderdagochtend om 10 voor 12, gaat verschillend om met de emoties die daar bij horen. Vader en dochters Dijkhof, bijvoorbeeld, wilden de afgelopen acht dagen alles weten over de daad van Karst T. en de gevolgen daarvan. Bij de herdenking zijn is voor hen heel belangrijk
De familie Vermeer heeft daar geen enkele behoefte aan. Ze stonden 30 april recht achter De Naald, zijn eigenlijk nog altijd in shock, en herdenken thuis in alle rust.

Koningin
Ook koningin Beatrix moest deze week door. Direct na de aanslag op haar leven en ook bij de talloze publieke optredens die traditioneel al bij deze week van herdenking en bevrijding horen. Er was opvallend veel spontaan applaus voor het vorstenhuis

Verwerking
De gebeurtenis was ingrijpend voor iedereen die er familieleden of vrienden verloor, of die er zelf bovenop stond. Maar ook de rest van Nederland was geschokt – zoals op was te maken uit de honderdduizenden steunbetuigingen op internet, en de duizenden bloemen en kaartjes die ter plekke bij monument De Naald werden neergelegd.

RTL Nieuws.nl

Lees ook:Drama Koninginnendag: Tates vond Willem-Alexander fascist
Lees ook:Orde der transformanten verantwoordelijk voor aanslag? JA
Lees ook:APPLAUS VOOR KONINGIN BIJ HERDENKING
Lees ook:KROONRPINS BEZOEKT RAMPPLEK APELDOORN
Lees ook:Herdenking drama Koninginnedag Apeldoorn

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “HERDENKING KONINGINNEDAGDRAMA: FOTO’S EN VIDEO’S

 1. Roos

  Ik vond het een heel indrukwekkende uitzending, heb menig traantje gelaten. Ik was zelf niet bij de “aanslag” in Apeldoorn, heb het wel live gezien op de televisie, ik was erdoor van slag, verdrietig, verward, boos, alles tegelijk. Als ik dat al heb, wat moeten mensen die het zelf meegemaakt hebben dan wel niet voelen. En dan de nabestaanden, niet voor te stellen hoe dat moet zijn….ik denk aan ze, brand een kaarsje…

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Roos, kaarsje brand al sinds 20.30

     /   Reply  / 
   1. Roos

    @Isabel Blanco, vanaf het moment dat het echt tot me door drong wat er was gebeurt is bij mij het kaarsje aangegaan en alleen uigegaan als ik naar bed ging, maar s’morgens meteen weer aan.
    Speciaal vandaag ben ik naar de St.Jan gegaan en heb daar 6 kaarsjes aangstoken. Normaal gesproken brand ik daar altijd een kaarsje voor mijn overleden man, maar vandaag was ik er speciaal voor hen

      /   Reply  / 
    1. Isabel Blanco Auteur

     @Roos, heel erg mooi dit.

       /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>