Super maan schijnt vanavond

Vanavond is het dan zo ver. Dan staat de maan het dichtst bij de aarde. Astrologen zien allerei onheilspellende gebeurtenissen hieruit voorkomen, wetenschappers spreken dit tegen en ook de sterrenkunde gelooft er niet in. Hoe dan ook het gaat vanavond gebeuren, maar wat is een supermaan eigenlijk?

De baan van de maan om de aarde is niet precies een cirkel, maar een soort ei. De afstand tussen de maan en de aarde is daardoor niet altijd precies hetzelfde. Toevallig is de afstand dit jaar bij volle maan het kleinst en dat is dus vandaag.

Ondanks alle ophef hierover hoeven we ons volgens de sterrenkunde geen zorgen te maken. Zo vertelt Daphne Stam van Netherlands Institute for Space Research op een sterrenkunde site  De afstand toch altijd nog meer dan 350.000 km terwijl de gemiddelde afstand ongeveer 380.000 km is. Dat is meer dan 30 keer de doorsnede van de aarde. We hoeven geen zorgen te maken over een botsing of allerlei andere natuurrampen. Behalve dat de maan ietsje groter lijkt dan anders, merken we niets.

Lees ook:Als er geen maan aan de hemel staat…
Lees ook:Er is water op de maan (vakantiebestemming in 2012?)
Lees ook:Frontale botsing met andere planeet…
Lees ook:En het is weer volle maan…
Lees ook:De laatste volle maan van 2014…

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Super maan schijnt vanavond

  1. Lizette

    Erg mooi was het iig :-)

      /   Reply  / 
  2. Inge van der Meer Auteur

    Ja dat was het zeker!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>