Candomble, een recept?

Zoiets maar dan anders. In Candomble worden wel kippen gebruikt alleen is dit al ritueel. Juist. Het is een soort Voodoo dat met name in Brazilie wordt gebruikt en door de slaven aldaar is geintroduceerd. De religie is volledig geintegreerd in het Katholieke geloof dat de Portugezen en Spanjaarden al mee hadden genomen. En net als bij Voodoo, Winti en Santaria bestaat het uit het aanroepen van geesten. De spirituele geesten in dit geval.

Het geloof is gevestigd in de Stad Salvador in de provincie Bahia. En wordt voornamelijk gepraktiseerd in Brazilie. Echter ook de omringende landen voeren het min of meer uit. Uiteraard heeft de komst van de toerist het geloof een stuk bekender gemaakt in de hele wereld. Echter ik kende de naam nog niet.

Ook hier wordt gebruik gemaakt van Orisha's zoals we inmiddels weten, de heiligen uit de Katholieke kerk kregen een naam van de slaven om het geloof in het geheim te kunnen beleiden. En dus ook de rituelen met offerendes en dans/muziek om geesten in het lichaam van de ontvanger te laten komen. Eigenlijk zijn de verschillen erg klein. De vrager geeft deze aan een priester die vervolgens het ritueel uitvoerd. Het is ook niet vreemd natuurlijk. De slaven op zich kwamen uit Congo, West Africa en werden over het continent Amerika verspreidt in de handel. En namen dus overal hun eigen geloof mee.

In tegenstelling tot vroegere tijden, waar de aanhangers werden vervolgd is het nu een officieel geloof in Brazilie met aanhangers in alle lagen van de maatschappij. En vandaaruit, omdat het wordt gepraktiseerd in heel Brazilie is het de toerist die het meeneemt de wereld over.

Lees ook:Voodoo
Lees ook:Voduo, Haiti, niet te verwarren met Voodoo, kijk uit!!
Lees ook:Cuba en Santaria
Lees ook:Winti
Lees ook:Filmpje, Voodoo in beeld!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Candomble, een recept?

 1. Jan

  Het is maar goed dat dingen die je wel eens hoort uit worden gelegd. Interessant.

  Bedankt!

    /   Reply  / 
 2. Redactie

  Hoi Jan,

  En zo is het maar net, een beetje kennis kan geen kwaad he…

  Gr,

  Isabel

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>