Winti

Suriname heeft ook zijn eigen Zwarte Magie, Winti. Een echte traditionel Afro Surinaamse Godsdienst. De letterlijke vertaling is, hoe kan het ook anders, “wind”. In Suriname, met name door de Creoolse Cultuur is Winti het woord om hun geesten aan te duiden. Klinkt al een stuk enger weer he…. Kijk maar eens naar dit ritueel:

De geesten zijn uiteraard Goden en Half Goden. Winti maakt gebruik van 4 groepen ook wel Pantheons genoemd. De aarde pantheon met Goden van de aarde oftewel Gron-winti. Het water pantheon met de Goden van het water Watra-Wenu’s. Het bos pantheon met de bosgeesten oftewel Busi Gado’s en tenslotte het lucht pantheon met de luchtgoden oftewel Tapu Winti’s. Volgt u het nog?

De religie wordt mondeling overgedragen en staat natuurlijk bol van rituelen. Op het internet zijn er vele sites te vinden met uitleg over wat het precies is. De een is erg positief en noemt de Goden engelen, anderen zijn iets voorzichtiger in de uitleg. Winti kan namelijk wel degelijk het kwaad oproepen net als die andere blogs die je kunt lezen over Voodoo, Santaria. Het is afhankelijk van de vraagsteller. Moet er iets opgelost worden? Een belofte worden gehouden of volbracht? Die liefde terugkomen? Of gewoon wraak op iemand die de familie kwaad heeft aangedaan? Of gewoon bedanken het kan allemaal.

De Geesten nemen bezit van het lichaam van degene die de geest oproept. Dit ritueel gaat ook weer samen met het in trance komen, dans en muziek en offerandes. In dit opzicht is goed het verband te zien met Voodoo. Dat kan ook niet anders, immers de slaven namen hun geloof mee in de “nieuwe wereld”. In de Winti wereld gelooft men sterk in de reincarnatie van de ziel. In de rituelen worden dan ook altijd de hele familie EN voorouders betrokken. Op 1 website staat een goede uitleg over hoe Winti precies werkt en wat het doet, klik hier voor meer uitleg. Veel leesplezier.

Lees ook:Voodoo
Lees ook:Kijk nooit uit je raam als je een geest hoort
Lees ook:Candomble, een recept?
Lees ook:Filmpje, Voodoo in beeld!
Lees ook:Voduo, Haiti, niet te verwarren met Voodoo, kijk uit!!

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Winti

 1. carin vissenberg

  Ik ben van oorsprong van Familie Goeden/Gooden en heb in Limburg iets Voodoo achtigs meegemaakt.Naar aanleiding van twee BDE/ervaringen ben ik in de stamboomgegevens van de familie gedoken en ik heb op paier staan,dat die familie op volgorde geboren wordt en helaas ook doodgaat.Vanaf het jaar 1806 tot de geboortedag van mijn dochter 18/06,gebeurd nu alles wat vroeger is gebeurd voor de tweede keer hetzelfde.Ik heb visioenen gehad over mijn vorige leven,en elke levensvraag die ik me ooit gesteld heb beantwoord gekregen van Genezijde.Reincarnatie bestaat,zielsreincarnatie,zielsverwisselingen en alles is voorbestemd geweest tot 1988.Vanaf toen gaat het minder in deze wereld en daarom is de klimaatsverandering ontstaan,aardbevingen worden sterker op de Schaal van Richter,cyclonen,tyfonen enz.Er gaan in de toekomst steeds meer onverklaarbare dingen gebeuren met mensen,ziektes,rara dingen en straks valt het steeds meer op,dat iets wat gebeurd voor de tweede keer hetzelfde is.Mijn helderwetendheid,helderziendheid zorgt bij mij voor een eindeloos bewustzijn.Als je weet hoe je aan dit alles komt en waar het vandaan komt is het leven nog inspirerender dan voor mijn BDE ervaring.Jammer dat er zo weinig mensen het paranormale zo sceptisch benaderen.Na de dood weet iedereen waar dit alles vanaf komt en hoe simpel dat het is.

    /   Reply  / 
  1. tineke been

   nou ik geloof u wel hoor mevrouw.ik ben ook werkzaam in het paranormale en heb daar veel van geleerd.ook weet ik dat ik voorbestemd ben om in het paranormale werkzaam te zijn.ik heb er vrede mee en ben blij anderen te helpen.

     /   Reply  / 
 2. Redactie

  Een leuke toevoeging op deze uit het Reiki is het volgende.

  Reiki wordt toegepast op het heden, toekomst EN verleden! Waarom verleden, zoals jij het al beschrijft. Als daar ergens iets niet goed in gaat komt het telkens terug totdat het geheald is.

  Ook stamboom healing dus wordt toegepast door Reiki. Mail me eens, ik zou je graag willen helpen de ketting te doorbreken. Dat kan namelijk.

  Gr,

  Isabel

    /   Reply  / 
 3. Jeffrey Jangli

  Zou de term “Zwarte Magie” AUB aangepast mogen worden naar iets zinnigers???

  In winti heeft men het over beschermengelen i.p.v. geesten.

  Ondanks alle sites over Winti presteert men het toch om het hier neer te zetten als iets van enge Voodo met geesten.
  Bij andere religieuze kerkdiensten wordt toch ook muziek gebruikt; dit maakt het niet automatisch voodoo.

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Jeffrey Jangli, vertel me welke ?

     /   Reply  / 
   1. Sjaak

    Als ik het artikeltje lees denk ik dat het woord “Religie” een goed alternatief is. “Zwart” suggereert in dit geval “kwaad” en ik denk dat dat is waar Jeffrey Jangli zich aan stoort. Bovendien wordt Winti in de rest van het artikel een religie en een godsdienst genoemd.

    Wat voor de één goed is is voor de ander kwaad. Vanuit Christelijk perspectief is trouwens het “communiceren met geesten” bij voorbaat al slecht, omdat de bijbel dit verbiedt.

      /   Reply  / 
    1. Isabel Blanco Auteur

     Bij het laatste deel voeg ik toe dat dit niet klopt. Het feit dat het in de ons bekende drukken niet voorkomt wil niet zeggen dat het niet in de geschriften staat. Het is algemeen bekend dat men vanuit de hoofden van de kerk ons opgelegd wat goed is en wat fout. Keizer Justianus heeft de geschriften laten verwijderen en kort daarna begon de jacht op heksen!!!

       /   Reply  / 
 4. Jeffrey Jangli

  @Isabel

  Staat zelfs in de bijbel:

  “Leert en vermaant elkander met psalmen en lofzangen, en geestelijke liederen…” (Kol. 3:16).

  Om maar een voorbeeld te noemen. Zelfs in het Shamanisme (eigenlijk Shamaan-schap, géén -isme) wordt er een trommel gebruikt.

    /   Reply  / 
 5. Henna

  De negatieve variant van winti wordt wisi genoemd. winti heeft dus niets met zwarte magie te maken.
  Als je weinig of niets van een onderwerp weet, zul je eerst research moeten doen. slordig

    /   Reply  / 
 6. meye

  Weer wordt winti gekenmerkt als zwarte maggie, wat grote flauwekul is.
  Ik word er werkelijk doodmoe van.

    /   Reply  / 
 7. Theodora keijzer

  Zou graag in contact komen met winti consultant voor gesprek. mag ook gewoon iemand zijn die winti beoefent

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>