Cold Reading de truck in beeld door Darren Brown

Cold reading, ik heb er al meerdere blogs over geschreven. En op papier leest het leuk, zeker het stuk van Logates en mij maar toch.

In beeld ziet het er natuurlijk anders uit. Darren Brown heeft een filmpje waarin je kunt zien hoe je bedrogen kan worden met deze techniek.

Lees ook:Derren Brown voorspelt nummers lotto correct
Lees ook:Filmpje: Training in Cold Reading voor ZZ ers en liefhebbers
Lees ook:Derren Brown
Lees ook:Hoe leer je om aura’s te zien…
Lees ook:Geest van overleden meisje vernielt auto van Engels echtpaar

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Cold Reading de truck in beeld door Darren Brown

 1. Michael

  Jammer dar Derek deze info niet gebruikt,dat Derek het al tegen hem moet afleggen is opvallend.Want wat deze man aan hoge scoringspercentage goed heeft is bij Derek precies omgekeerd.Tip aan Derek ga bij deze Darren in de leer op alle punten kan je wat van hem leren al was het de fatsoensnormen.

    /   Reply  / 
 2. Nieuwetijdskind Sjaak

  Misschien ook leuk om te vermelden dat Darren *weet* dat hij cold reading toe past. Ook als je niet weet wat dit is en je er nooit in verdiept hebt kun je zonder dat je het weet van deze techniek (en andere technieken) gebruik maken. Voor dat je het weet denk je dat je “paranormale” gaven hebt. Dit omdat je niet wist waar toe ieders hersenen in staat zijn. Ik denk dat dit voor de meeste “paragnosten” op gaat.

  Als je dit als “tijdelijk antwoord” neemt (of noem het een hypothese) past het als verklaring in een hele hoop vragen.

  Ook niet vreemd dat Derren Brown de hele paranormale trukendoos nabootst zonder over een paranormale gave te beschikken. Natuurlijk heeft hij talenten maar geen “gaven”.

  Ik denk dat het grote verschil tussen mentalisme en paragnosie is dat de de mentalisten beter begrijpen wat ze precies doen. Ze kunnen het in ieder geval eenduidig en logisch uitleggen.

    /   Reply  / 
 3. Redactie

  Een mentalist kan ook alles logisch verklaren omdat deze zich verdiept in de trucks. Is wel een verschil met het paragnosie. Maar goed, waar het hier duidelijk om gaat is de techniek in beeld.

    /   Reply  / 
 4. Nieuwetijdskind Sjaak

  Ik twijfel dus sterk aan het verschil tussen mentalisme en paragnosie omdat de enige verschillen de verklaring van de uitvoerende is.

  Mikao Usui gaf als boeddhist een boeddhistische verklaring voor de werking van Reiki. Gebedsgenezers geven god als verklaring op. Andere relax-therapeuten hebben een wetenschappelijke verklaring. Werking en resultaat zijn hetzelfde, alleen de uitleg anders.

  In het laatste geval heb je een meetbare en toetsbare werking. In de voorgaande moet je eerst in een opperwezen of -kracht geloven.

    /   Reply  / 
 5. Redactie

  Meerdere dingen zijn meetbaar, en dat is wel bekend, alleen moet enkele meetbare dingen ver onder de tafel worden geschoven omdat het de wetenschappelijke wereld op zijn kop zet. In England is nog steeds een ban op de publicaties van Wetenschapper Crookes. Terwijl de behoefte aan transparantie juist nu het grootste is.

    /   Reply  / 
 6. Nieuwetijdskind Sjaak

  Crookes? Heb je een voornaam en een geboortejaar? Er zijn er meerdere en ik ben nu wel benieuwd naar deze persoon…

  Trouwens, er zijn MASSA’s publicaties die de paranormale gelovenschap op zijn kop zetten en daar trekt ook een hele kluit mensen zich niets van aan dus dat zal wel los lopen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>