RTL Nieuws, Carnaval door de jaren heen

Er staan leuke verhalen op het internet over het ontstaan van Carnaval. Daar kun je natuurlijk zelf een stuk over schrijven maar RTL Nieuws heeft er een prachtig verhaal staan dat ik graag “leen”.

RTL Nieuws, Carnaval door de jaren heen

“Even loskomen van de dagelijkse sleur en lekker met vrienden en familie feesten. Het carnavalsfeest, dat voornamelijk in het zuiden van ons land wordt gevierd, zorgt jaarlijks voor veel plezier. Het is al een eeuwenoud feest en wordt over de hele wereld gevierd.”
Het ontstaan
Waar het feest met het verkleden vandaan komt, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat het feest al eeuwen lang wordt gevierd en dat het hier om een heidens gebruik gaat. Waarschijnlijk heeft de kerk dat omgezet in een katholieke traditie. Zo zijn er verschillende theorieën. De ene zegt dat het feest van de Grieken afkomstig is. Zij vierden eind februari een driedaags feest ter ere van Dionysus of Bacchus. De andere theorie is die van de kerk. De katholieken wisten geen manier om het heidense gebruik uit te bannen, dus besloten ze het met hun kerk te verbinden. Zij verbinden het carnavalsfeest aan de Vastenavond

Vastenavond
Op deze avond ging de jeugd vroeger langs de deur met de rommelpot of de foekepot (een pot overspannen met gedroogde varkensblaas en een stukje riet erin gestoken). Met liedjes vragen ze hierbij om eten. De woensdag na Vastenavond (Aswoensdag) begint voor Rooms-katholieken de vastenperiode. Tot Pasen mogen zij geen vlees eten en moeten ze sober leven en eten (met uitzondering van de zondag). Dit heeft een betekenis: de gelovige bezinnen, zuiveren en doen boete, hierna wijden ze zich aan de herdenking van het lijden van Jezus met Pasen. Kinderen verzamelen het snoep dat ze in deze periode krijgen in een ‘vastentrommeltje’. Deze traditie is in 602 ingevoerd door paus Gregorius de Grote.

Uitgefeest
Het feest werd door de jaren heen met veel enthousiasme gevierd, maar verdwijnt na de Franse revolutie bijna. In de achttiende eeuw is het feest onder druk van de protestante elite bijna verdwenen. In de negentiende eeuw ontstaan er carnavalsverenigingen en na de Tweede Wereldoorlog bloeit het carnaval weer helemaal op. Voor carnavalsvierders heeft carnaval niet veel meer met de katholieke traditie te maken: zij zien het vooral als een groot feest waarin alles kan en niks moet.

De rivieren
Carnaval en de plaats van viering wordt altijd gelinkt met het zuiden van ons land. Onder de rivieren is carnaval veel belangrijker dan dat het voor de gebieden boven de rivieren is. Maar hoe komt dat zo? Waarschijnlijk heeft dit weer met het geloof te maken. Het zuiden is van oudsher katholiek en het noorden protestant. Aangezien de meesten het toch als een echt katholiek feest zien, wordt het daarom (uitbundiger) in het zuiden gevierd

Datum
Pasen is bepalend voor de datum van de eerste carnavalsdag. Aan de hand van de paaszondag wordt het carnavalsfeest berekend. Paaszondag is de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente. Ga dan zeven weken terug en je komt op de eerste carnavalsdag. Pasen kan overigens op zijn vroegst op 22 maart zijn en op zijn laatst op 25 april. Dat maakt dat we ons op zijn vroegst op 1 februari kunnen verkleden en 8 maart is dan de laatst mogelijke datum om carnaval te vieren.

Bron: RTL Nieuws

Lees ook:Carnaval; Nog even uit je dak gaan voor….
Lees ook:Het is weer carnaval…
Lees ook:1 november: Allerheiligen
Lees ook:Waarom vieren we carnaval…
Lees ook:En het is weer kerstmis…

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “RTL Nieuws, Carnaval door de jaren heen

 1. Roos

  Vandaag de optocht in Dwergonie bijgewoond, het was koud, maar gezellig!
  Enorm goede confetti-gooiers waren er aanwezig, zelfs tot in mijn ondergoed zaten er confetti’s!
  Ik heb ergens gelezen dat de naam “Carnaval” zonder vlees betekent (carne is vlees)of het zo is weet ik niet zeker natuurlijk,maar leek me wel logisch.

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Roos, tis de laatste periode van eten tot aan het vasten he……. dus alles mag dan nog zeg maar :) Optocht klinkt erg gezellig

     /   Reply  / 
 2. Roos

  Ze zorgen er hier wel voor dat ze goed volgegeten de vastedagen in gaan!
  Worstenbroodjes en vette happen vliegen je hier om de oren en dan op aswoensdag het haringhappen, en niet 1 of 2 harinkjes hoor! :) Dat hapt dus lekker door, met hier en daar nog een extra pintje om het af te leren!
  Morgen de kinderoptocht, ook altijd heel erg leuk!
  Mijn dochtertje is al 3 dagen verkleed als engeltje, wat ze heerlijk vind, en vandaag moest het pakje echt in de was, boos dat ze was! Beloofd dat ze het morgen gewoon weer schoon aan mag, dus als een haas gewassen en gedroogt, maar het ligt weer fris op de plank op haar te wachten. Dat word wat als ze 18 is, dan mag ik elke dag haar outfit wassen alleen zal het dan geen elfjespakje meer zijn ben ik bang!:)

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Roos, hahahahahahahahahahahahahaah mooi verslag dit zeg, super :)

     /   Reply  / 
 3. Paragnost Dirk Wallaert

  ‘Carne’ is inderdaad het Portugees zelfstandig naamwoord voor ‘vlees’. ‘Avalar’ is het Portugees werkwoord voor ‘afwegen’. Vandaar de naam Carnaval. Carnaval begint op zondag vóór de vasten en eindigt op de ochtend van Aswoensdag. De vasten begint op Aswoensdag gedurende 40 dagen lang….! Carnaval heeft dus nog steeds een religieuze betekenis!

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Paragnost Dirk Wallaert, inderdaad he.

     /   Reply  / 
 4. Roos

  Carnaval begint op 11-11,(11 is het gekkengetal) dan worden de prins en prinses gekozen en is strat van het bouwen van de praalwagens en bekendmaken van het thema. Er zijn telkens periodes van 40 dagen. Op 11-11 dus de start van alle voorbereidingen.40 dagen na 11-11 is het 21 december, de kortste dag en het begin van de donkere dagen.Dan weer een periode van 40 dagen dan is het 2 februari, het einde van de donkere dagen( de vroegst mogelijke datum voor Carnaval is dus 2 februari)
  Volgend jaar begint Carnaval op 14 februari, niet zo moeilijk om dan een thema te bedenken lijkt me!
  Komen de winkels ook eens van al hun Valentijns spulletjes af! :)

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Roos, allemaal valentijntjes dan hihi

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>