APPLAUS VOOR KONINGIN BIJ HERDENKING

De Nationale Dodenherdenking is zonder incidenten verlopen.

Krans
Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander legden zoals gebruikelijk kort voor de twee minuten stilte een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Na de twee minuten stilte droeg de 18-jarige Manon Slob haar gedicht ‘Dichter bij 4 mei’ voor. Zij is de winnares van de poëziewedstrijd voor jongeren die het Nationaal Comité 4 en 5 mei ieder jaar organiseert.

Applaus
Burgemeester Job Cohen memoreerde in zijn toespraak de dramatische gebeurtenissen in Apeldoorn. Over de koningin zei hij: “Dit jaar in het bijzonder prijzen wij ons gelukkig met haar aanwezigheid”. Daarna klonk een groot applaus op de Dam.

Respect
Cohen stond in het bijzonder stil bij de slachtoffers in Nederland en Nederlands-Indië die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. “En wij gedenken, met het grootste respect, diegenen die tegen de bezetters in opstand kwamen. En dat met hun leven moesten bekopen. Aan hen danken wij onze vrijheid.” Behalve de koningin en de prins legden ook onder anderen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de commandant der strijdkrachten en burgemeester Cohen een krans.

Veiligheidsmaatregelen
Amsterdam had vanwege de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor de dodenherdenking. Zo konden er minder mensen dan andere jaren terecht op de Dam. Ook waren alle toegangswegen naar de Dam afgezet met politiebusjes. De herdenking in Amsterdam trok ongeveer 20.000 belangstellenden.

Waalsdorpervlakte
Ook op de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Wassenaar herdachten duizenden mensen de oorlogsslachtoffers. In een stille tocht liepen belangstellenden naar het monument, een bronzen bourdonklok die tot kort voor acht uur van zich liet horen. Dit jaar voor de vijftigste keer. Op de Waalsdorpervlakte werden in de Tweede Wereldoorlog tussen de 250 en 280 mensen gefusilleerd. Nabestaanden van deze slachtoffers liepen voorop in de stoet. De ceremonie, zonder speeches of andere voordrachten, staat bekend als de herdenking voor de ‘gewone man’.

© RTL Nieuws.nl

Lees ook:5000 MENSEN BIJ HERDENKING DRAMA APELDOORN
Lees ook:Herdenking drama Koninginnedag Apeldoorn
Lees ook:KONINGIN ‘ZEER GESCHOKT’ DOOR DRAMA
Lees ook:Vandaag herdenken we…
Lees ook:Alles voor de kijkcijfers? Holland’s Got Talent verplaatst naar vrijdag

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “APPLAUS VOOR KONINGIN BIJ HERDENKING

 1. Roos

  Ik vind het super van ze dat ze daar toch maar weer zijn gaan staan. Dan kan je zeggen er is heel veel beveiliging dus er gebeurt nu niks, maar er is nooit 100% zekerheid, dat hebben we gezien, van mij dan ook een applaus voor de koningin, Willem Alexander en Maxima

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Roos, :)

     /   Reply  / 
 2. Jaap van den Bold

  Prachtig die reacties van het Amsterdamse publiek en de woorden van burgemeester Cohen op de aanwezigheid van Hare Majesteit! Chapeau!!!!
  Dan ben ik weer trots dat ik ook Amsterdammer ben!

    /   Reply  / 
  1. Roos

   @Jaap van den Bold, ik ook! ;)

     /   Reply  / 
  2. Isabel Blanco Auteur

   @Jaap van den Bold, en dat kan ik net niet zeggen maar mooi was het wel :)

     /   Reply  / 
   1. Roos

    @Isabel Blanco, je kan niet alles hebben he!? :)

      /   Reply  / 
    1. Isabel Blanco Auteur

     @Roos, yep is ook weer waar

       /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>