Slachtoffer RK misbruik: Kardinaal Daneels (Belgie) al in 1998 voor Rechter!!!!

Krantenarchief7 februari 1998 Trouw

Kardinaal Danneels toch voor rechter

BUIZINGEN – Het besluit van kardinaal Danneels om maandag toch voor de rechtbank te verschijnen is verstandig, zegt Rik Devillé, dissident priester in het Vlaams-Brabantse Buizingen. De kardinaal weigerde steeds te komen, maar kwam hier gisteren op terug. “Verscheen hij niet, dan nam hij zijn eigen kerkrecht niet serieus.” (hij stuurde zijn advocaat!!)

Devillé haalt er het Wetboek van Canoniek Recht bij om het te bewijzen. Canon 519, wijst hij, ‘de priester werkt onder het gezag van de bisschop’. Met andere woorden: de kardinaal is wel degelijk aanspreekbaar voor het gedrag van André Vanderlijn, een 63-jarige priester die sinds juni vorig jaar in de gevangenis zit en heeft bekend in de loop der jaren diverse kinderen te hebben verkracht. (let wel we hebben het over 1998!!!)

De burgerrechter wil graag weten wat de kerkelijke hiërachie heeft gedaan en vooral heeft nagelaten om te voorkomen dat deze priester uit Sint-Gillis, over wie al sinds 1968 klachten bestonden, in zijn oude ‘fouten’ zou vervallen. Drie weken geleden had de correctionele rechtbank in Brussel Danneels daarover al aan de tand willen voelen. De kardinaal, die onder het motto ‘ik kan toch niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor het gedrag van 1200 priesters’,…………….  Toch toonde rechtbankpresident Claire Gryse zich teleurgesteld. “We hebben hem een pak vragen te stellen”, zei ze en drong er zeer op aan dat Danneels maandag, als de zaak wordt voortgezet, wél verschijnt. Lees hier het hele artikel.

Slachtoffer Misbruik Kerk 1998 verteld dit erover:

In 1998 toen mijn “zaak” nog volop in beroering was heb ik diverse krantenartikelen bewaard waaronder een artikel over kardinaal Danneels betreffende een pedofielenzaak, zie hierboven. Hij heeft een boete opgelegd gekregen van  Fl 30.000,00. omdat hij niet had ingegrepen. Nu komt dit bij mij over dat men bij de kwestie van het onstlag van die Bisschop in Belgie ” wederom van niets wist, Danneels had met slachtoffers en dader gesproken. Welke betekenis moeten we er aan geven? Ik bedoel er gebeurt gewoon niets, het was toen al zo, en nu nog steeds.

Destijd heb ik, zo’n 13 a 14 jaar geleden mij bij ” hulp en recht” gemeld. De hele affaire erom heen nu nog maar eens doorgelezen. Zelf het heft in handen moeten nemen om die pater uit de parochie te zetten. Mijn man las de kranteknipsels en alles nog eens door en werd er kotsmisselijk van. Opblazen die handel was zijn uitspraak. Ik weet dat ik mijn hoofd koel kan blijven houden maar ergens wil ik ook graag iets doen. Vandaag kwam de gedachte bij me boven hoe gek het ook kinkt van: Hoe zouden de priesters die niets op hun kerfstok hebben en er het allebeste van willen maken zich nu toch voelen? De RK kerk verziekt het in mijn ogen ook voor hen door het te willen blijven verstoppen. Ze doen op deze manier onrecht aan hun collega’s!!! Net zoals zovelen zeggen: Ik schaam me rot! Zo zullen ook heel vele priesters zich voelen waar ze part nog deel aan hebben. Er moet recht worden gedaan maar wel op de juiste manier!

Bron: artikel Trouw en slachtoffer bekend bij redactie.

Lees ook:Paus bied excuus aan op belabberd slecht gekozen moment, opening WK zucht
Lees ook:‘Paus immuun voor vervolging om misbruik’
Lees ook:Vaticaan: link misbruik kinderen en homo’s! Kom in opstand!
Lees ook:Klopgeesten – Poltergeisten
Lees ook:Bisschop Van Luyn klaagt priester aan!!!!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>