Sjamaan is geen medicijnman

Inheemse Amerikanen voelen zich vaak beledigd door westerse antropologen en aanhangers van New Age. Dit komt omdat hun medicijnman vaak gebruikt wordt om het begrip sjamaan aan te duiden. Volgens de inheemse bevolking mogen deze twee begrippen niet in één term benoemd worden, want ze hebben elk hun eigen cultuur.

Zo hebben ze bijvoorbeeld allebei een andere manier om in contact te komen met de geestelijke wereld.

De sjamanen uit Siberië leggen direct contact door zichzelf in trance te brengen. Terwijl de medicijnmannen op indirecte wijze deze wereld benaderen door middel van rituelen en ceremonieën.

Sjamanen zijn mannen of vrouwen uit oude culturen. Binnen elke cultuur hebben ze een eigen functie. Dit kan stamhoofd, medicijnman/en of genezer zijn.

Ondanks de verschillen tussen de sjamaan en de medicijnman/medicijnvrouw hebben ze één ding in ieder geval gemeen. Ze werken allebei veel met de natuur en hebben goede contacten met de spirituele wereld.

Meer informatie over de sjamanen en het sjamanisme vind je hier.

Sjamanen en sjamanisme

Eigenlijk klopt het woord sjamanisme niet helemaal. Het is een verzamelnaam voor iets dat niet te verzamelen is.  Oorspronkelijk komt sjamanisme uit Siberië en hebben alle andere culturen eigen woorden voor hun leer van genezing. De wijze vrouw van de Maori heet Matakite, Uit Noord Amerika komt de medicijnman en uit Afrika de Sangoma. Zo zijn er veel verschillende namen die uit gemak onder één naam vallen: sjamanen.

Sjamanen zijn wijze mannen en vrouwen uit oude culturen. In deze culturen hebben zij vaak de functie van stamhoofd, medicijnman en/of genezer. Er zijn grote overeenkomsten tussen het sjamanisme uit de verschillende culturen ook al verschilt de uiterlijke vorm vaak per persoon en streek van herkomst. Alle sjamanen werken veel met de natuur en hebben een goede verbinding met de spirituele wereld.

De sjamanen op Healingcentrum Mirre komen uit Siberië, Mexcio, Afrika, Noord Amerika, Nieuw Zeeland en Zwitserland. Zij vertegenwoordigen respectievelijk de Siberische, Azteekse, Afro-Cubaanse, Indiaanse, Maori en de Joodse cultuur.

De volgende sjamanen zijn op de Shamanic Teachings aanwezig en geven de rest van het jaar ook workshops en opleidingen op Mirre: Ahamkara, Elliott Rivera, Jorge Nopaltzin Guadarrama, Dancing Thunder, Dave Hegglun, Wai Turoa Morgan, Orna Ralston ,Klaus Wintersteller, Akoya Goh.

Lees ook:Vrouwen voor sjamanisme gezocht
Lees ook:Priester communiceert met de geestenwereld
Lees ook:Sjamanisme, wat het werkelijk is
Lees ook:Het Keltisch Kruis kom je overal tegen
Lees ook:Wondermiddel tegen kanker en aids

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>