Hoe groot is de kans op een Tsunami in Nederland?

Verschillende paragnosten zijn er van overtuigd dat een tsunami op de Noordzee wel degelijk mogelijk is. Zij onderbouwen dit door de vele visioenen en dromen die zij hierover hebben gehad. Echter denken vele deskundigen hier anders over. Een paar geologen aan het woord over de mogelijkheid van een tsunami in Nederland.

Zo beweert ten eerste Hein Haak, Hoofd Seismologie van het KNMI dat een tsunami niet te voorspellen valt.

,,Dan zou je een aardbeving moeten kunnen voorspellen en dat is helaas niet mogelijk. Wel is aan te geven waar de kans op aardbevingen groot is, in welke zee vervolgens een gevaarlijke tsunami kan ontstaan en welke kusten daarbij kwetsbaar zijn.”

Verder acht hij de kans vrijwel uitgesloten dat een tsunami in Nederland voor kan komen.

,,De kans op een zware aardschok in het Noordzeegebied is heel klein. En mocht er zich een aardbeving voordoen in de Atlantische Oceaan, dan wordt Nederland beschermd door de relatief ondiepe Noordzee, die een eventuele tsunami snel zou afremmen..” aldus de deskundige. (NEWI  Meteo Fijnaard; Tsunami pagina)

Op de vraag of wij waarschuwingssystemen nodig hebben in de Noordzee antwoordt Stella Kortekaas, geoloog;

Van de geologie weten we dat er een grote tsunami in de Noordzee heeft plaatsgevonden in het verre verleden. Waarschijnlijk heeft hij ook de kust van Nederland overspoeld. Het is mogelijk dat er opnieuw een tsunami in de Noordzee zal voorkomen, maar de kans is heel erg klein.Een tsunami-waarschuwingssysteem is daarom niet nodig in de Noordzee. (Kennislink)

Als laatste noemt Rob Govers ,geoloog een aantal redenen waarom de kans erg klein is dat het gebeurt.

1. In de Atlantische oceaan drijven twee platen uit elkaar. Dit betekent minder zware zeebevingen dan in Japan om dat minder weerstand ontstaat.
2. Een tsunami ontstaat op een locatie waar de zeebodem sterk stijgt. Het gebied van de Noordzee is een flauw hellend stuk landplaat (de euraziatische plaat) waardoor een mogelijke vloedgolf haar kracht verliest tijdens de verplaatsing richting Nederland.
3. Ierland en Noorwegen zullen de grootste klappen opvangen van een tsunami waardoor er aanzienlijk minder energie overblijft om Nederland te overspoelen. (blog marc mantz)

Tijdens mijn zoektocht heb ik ook nog een medestander van de paragnosten gevonden;

Dr Pieter A.M. Geamers, geoloog vindt namelijk dat we er zeker wel rekening mee moeten houden;

,,Een Duitse onderzoeksgroep heeft berekeningen gedaan met realistische simulaties (Lehfeld et al., 2005, Propagation of a Tsunami-wave in the North Sea). Zij kwamen tot de conclusie, dat vooral de westkust van Nederland en de oostkust van Engeland niet goed beschermd zijn tegen de gevolgen van een tsunami die vanuit het noorden de Noordzee inkomt. De geologen Hijma en Cohen van de Universiteit van Utrecht hebben trouwens in 2008 en 2009 bewijzen gevonden voor de invloed van de Storegga-tsunami in Rotterdam en omgeving. De kans op een tsunami met een grote golfhoogte en mogelijk verwoestende gevolgen voor Nederland is dus zeker niet denkbeeldig. Officiële instituten en ook de Nederlandse overheid doen daar veel te luchtig over.”
(Holland Tsunami)

Het is 1 tegen 3. Wellicht steek ik mijn hoofd in het zand, maar ik zet mijn geld op de drie deskundigen die de kans erg klein achten en ga er nu maar niet meer te veel over nadenken.

Lees ook:Voor een Tsunami in Nederland hoeven we niet bang te zijn
Lees ook:Tsunami mogelijk in Nederland?
Lees ook:Tsunami-alarm West-Europa ook getest in Nederland
Lees ook:Voorspellingen: Dooi Noordpool bedreigt kwart wereldbevolking
Lees ook:Rampen voorspellen kan grote gevolgen hebben

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>