Tsunami mogelijk in Nederland?

Op vele blogs en sites wordt er gediscussieerd over de mogelijkheid van een Tsunami in Nederland.Deze discussie laaide als eerste op na de Tsunami op 2e kerstdag in 2004 en laait nu weer op door de Tsunami in Japan. De angst wordt nog eens gevoed door vele paragnosten zoals Jomanda die voorspellen dat er over twee maanden een Tsunami in Nederland zal plaatsvinden. Is het überhaupt mogelijk dat we een Tsunami krijgen in Nederland?

Volgens de website van meteocentrum is de kans nihil.

Een tsunami zoals Japan is getroffen, is hier niet mogelijk. Voor een tsunami is een vertikale beweging op de zeebodem nodig, hierdoor wordt de gehele waterkolom boven het epicentrum in beweging gezet. Tsunami (dit is tevens het meervoud) doen zich vooral voor in subductiezone’s (daar waar de ene aardplaat zich onder de andere beweegt).

In het Middellandse Zeegebied bevinden zich een aantal subductiezones (de meeste aktieve even ten zuiden van Kreta). Hier beweegt de Afrikaanse plaat onder Euaziatische plaat met de snelheid van 9 mm per jaar. Ook ten westen van Portugal vindt subductie plaats. In 1755 werd Lissabon door een aardbeving met magnitude van 9.0 getroffen. De daaropvolgende tsunami veroorzaakte de werkelijke schade en slachtoffers. Deze tsunami haalde Het Kanaal, maar verloor alle energie eenmaal Het Kanaal gepasseerd. Tevens vormen de Britse Eilanden een natuurlijke barriere.

Theoretisch gezien zou het wegglijden van een Noorse gletsjer een tsunami kunnen veroorzaakten in het Noordzeegebied, maar hiervoor zijn krachten nodig als een aardbeving, welke dan weer erg onwaarschijnlijk zijn in dat gebied…

Kijk dat is weer een hele geruststelling.

Lees ook:Hoe groot is de kans op een Tsunami in Nederland?
Lees ook:Beelden Samoa na de aardbeving en Tsunami
Lees ook:Zware aardbeving Chili 8,8 en Tsunami alarm voorspeld.
Lees ook:Voorspellingen: Grote Aardbeving in Zee 8.0 Stille Oceaan met Tsunami!!!
Lees ook:Tsunami-alarm West-Europa ook getest in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>