Nieuwe inzichten in het menselijk bewustzijn

,,Als je ervan uitgaat dat de wetenschap materialistisch is, schakel je per definitie bewustzijn uit ,want bewustzijn is niet te meten. Ik kan nooit wetenschappelijk bewijzen dat iemand verliefd is of een schilderij heel mooi vindt. En toch is het de meest grote realiteit die een mens heeft. Dus stel ik dat je een ander soort wetenschap moet hebben die ook subjectieve elementen toelaat. Wetenschap is voor mij vragen stellen met een open geest.”

Dit stelt cardioloog Pim van Lommel. Hij heeft 20 jaar lang onderzoek gedaan naar bijna doodervaringen bij patiënten die een hartstilstand hebben overleefd. Hij schreef het boek; ‘Eindeloos Bewustzijn’ en won hiermee de ’2010 Network Book Prize Award’ van de ‘Medical and Scientific Network’.

Een ‘bijna-dood ervaring’ is een authentieke ervaring die niet is te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort. Het verandert mensen blijvend. Volgens van Lommel is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.

Nu is er ook de film ‘Eindeloos Bewustzijn’. Hierin worden een aantal theorieën van van Lommel onderzocht.

Klik hier voor een preview.

Lees ook:Dood is niet dood…
Lees ook:Ik zweefde uit mijn fysieke lichaam
Lees ook:Is helderhorendheid psychotisch of een paranormale gave?
Lees ook:Ik kan zonder mijn lichaam, maar mijn lichaam niet zonder mij
Lees ook:Leonora Piper, medium en reincarnatie specialist

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Nieuwe inzichten in het menselijk bewustzijn

 1. sandra

  ik heb zijn boek gelezen, vorig jaar, veel kan hij verklaren, maar niet alles. hij legt goed uit hoe de hersenen werken en welke stoffen er vrij komen als je bijna/klinisch dood bent, een reden zou kunnen zijn dat je hallucineert, maar dat mensen die op de operatie tavel liggen en alles weten wie wat zegt, kan hij niet verklaren. hij heeft alles goed onderzocht. er geldt ook nu een ander regel en dat staat ook in zijn boek: tijdens de operatie mag er allen maar algemeen gesproken worden, niet meer roddelen enz, de kans is er dat de patient alles mee kan kijken en horen.wat het mooie van het boek is dat hij je leert hoe alles werkt, en dat het bij kinderen toch anders is dan bij volwassene, ik zou het iedereen aanraden, maar het verklaart niet de geestewetenschap, dan moet je een ander richting op. als je dit samenvoegd kom je op een antwoord, en dan begrijp je het…………

    /   Reply  / 
 2. Johan van Oosterhout

  ….. maar het verklaart niet de geestewetenschap, dan moet je een andere richting op, als je dit samenvoegd kom je op een antwoord, en dan begrijp je het…., bedoel je daarmee de spirituele kant van de zaak bekijken om op een antwoord te komen?
  Het menselijk bewustzijn boeit mij mateloos, maar ik heb er weinig over gelezezen, omdat er weinig bekendheid is met deze materie. Zou er zo graag wat meer van willen weten.

    /   Reply  / 
 3. sandra

  beste johan, ik weet niet goed of dit onder het spirituele valt, het was voor mij een oogopener, het waarom de mensen reageren, invloeden van buitenaf zonder dat de persoon het doorheeft.waarom is de één een arts die mensen helpt en de ander is timmerman, wetten waar je aan hebt te houden, oorzaak en gevolg, elke gedachte die je hebt die in de kosmos wordt ontvangen, maar ook bijvoorbeeld er zit je iets dwars en plop het antwoord komt naar binnen, maar je weet van jezelf het antwoord kan niet van jou zijn en toch weet je het. waarom is de één een moordenaar en de ander is bij wijze van spreken een heilige, hoe komt het dat ze in het oosten kunnen leviteren alsof het niets is, terwijl het westen de ontvangers zijn, daarom gaan de zogenaamde mentalisten naar het oosten voor een cursus en komen dan hier op tv hun kunsten laten zien, niet wetende dat ze de regels hebben overtreed. dat iedereen een speciale gave heeft, maar blind gemaakt wordt, door matrialistie, wat als je beseft dat alles om je heen maar een trillingsgetal is, en hoe je lichaam die je gekozen hebt zijn werk doet, waarom worden mensen ziek, ,ik heb zo’n 20 tal boeken erover gelezen, als je echt wilt weten de wetten, sferen, hoe de mens beinvloed wordt door het ontzichtbare, maar wel merkbaar, ik begon bij het boek van jozef rulof: een blik in het hiernamaals. ik heb wel helderhorend door gekregen dat de eerste sfeer al is opgelost. google het maar, heb daar meerdere van gelezen, niet allemaal, ben daarna overgestapt naar rudolf steiner, het waren mediums die direct in contact stonden met het hogere. ik zou het wel rustig lezen, er komt veel op je af,het verklaart heel veel. ik heb bewust niet gekozen voor bladvaski, een vrouwlijke medium, het voelde noet goed aan, maar dit is wat ik voel, let wel op, het kan je gedachte patroon veranderen, je gaat anders naar het leven kijken, meer observerend,meer kennis, waarom al die soorten geloven en etc, en vergeet natuurlijk niet wat is voor jouw van toepassing. soms is het hard. ik hoop dat je hieraan wat hebt.

  sandra

    /   Reply  / 
  1. Johan van Oosterhout

   Sandra,

   Ik begrijp nu beter wat onder bewustzijn verstaan wordt, jij bent duidelijk hierin in jouw uitleg. Nu wil ik wat lezen van de auteur Jozef Rulof en wat mij het meeste aanspreekt zijn de verhalen over een blik in het hiernamaals en de kringloop van de ziel. Met name dit laatste spreekt mij erg aan vanwege het tz fenomeen dat in dit boek wordt besproken.

   mvg
   Johan

     /   Reply  / 
 4. sandra

  alstublieft.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>