Intuïtie kan artsen helpen een vroege diagnose van kanker te stellen

Soms heeft een huisarts bij  een patiënt het gevoel dat er iets niet in orde is, zonder dat hij de vinger erop kan leggen. Dit zogenaamde fingerspitzengefühl blijkt erg waardevol te zijn. Wanneer de arts vertrouwt op zijn zesde zintuig kan het zelfs leiden tot een vroege diagnose van kanker.

Dit concludeert het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. In dit rapport spreekt men van een ‘niet pluis gevoel’. Bij 133 gevallen van een niet-pluisgevoel lag de prikkel voor de huisarts bijvoorbeeld in onverklaard gewichtsverlies, een patiënt die eigenlijk nooit op het spreekuur komt, ongewoon langdurige klachten of het ‘zieke’ uiterlijk van de patiënt. Vaak zag de arts ook een combinatie van deze factoren. De helft van deze patiënten verwezen de huisartsen direct door naar een medisch specialist, daarnaast lieten ze laboratorium, röntgen- en echo-onderzoeken doen.

Lees hier verder voor de rest van het onderzoek

Bron: nu.nl

Lees ook:Mexicaanse griep serieus probleem voor huisarts
Lees ook:Alternatieve arts moet stoppen
Lees ook:Kruijthoff doet onderzoek naar gebedsgenezingen…
Lees ook:1700 doden door medische missers
Lees ook:Hoe ervaar je het hiernamaals…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>