Openbaar Ministerie geeft toestemming voor inzet paragnosten op moordzaken

Het is voor velen agenten onduidelijk of ze nu wel of niet een paragnost op een moordzaak mogen zetten. Er is hier wel een instructie van, maar die schijnt er vaag te zijn en is zelfs bij Opstelten, minister van Justitie onbekend. Blijkbaar is het een taboe, want ook op de politieacademie wordt hier niet over gesproken.

Ondanks de onwetendheid onder de agenten, worden er toch regelmatig paranormaal begaafden op een zaak gezet.. Niet omdat ze zo wanhopig zijn geworden, maar omdat ze er ook echt in geloven. Uit een enquĂȘte onder 180 agenten blijkt dat 4,5 procent denkt dat iemand op aanwijzing van een paragnost als verdachte kan worden beschouwd. Dat beweert in ieder geval Jasper van der Kemp, assistent-hoogleraar strafrecht en criminologie aan de Vrije Universiteit. Hij heeft hier onderzoek naar gedaan. Tijdens dit onderzoek stuitte hij op de instructie onorthodoxe opsporingsmethoden. Hierin staat dat er wel gebruik mag worden gemaakt van paragnost, mits het college van procureurs-generaal hier toestemming voor verleent. Dat is een beangstigende gedachte. De kans is aanwezig dat een onschuldig iemand achter de tralies verdwijnt of dat nabestaanden verhaal gaan halen. Justitie neemt hier dus wel een groot risico, maar die schijnt bij hoog en laag te beweren dat er geen duidelijke richtlijnen zijn over de inzet van paragnosten bij politieonderzoek. Dan wordt het tijd dat die richtlijnen er komen, want nu lijkt het erop dat de politie maar wat doet.

Bron: PowNed

Lees ook:Een paragnost inzetten bij een moordzaak is niet zonder gevaar
Lees ook:UPDATE Zaak Marianne Vaatstra: Verkeerde verdachten aangehouden!!!
Lees ook:Yogaleraar helpt bij Moordonderzoek
Lees ook:Paragnosten met managers………. stelling
Lees ook:Netwerk uitzending 14 april: Nieuwe feiten Joanne Noordink

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>