Bewuster leven met mindfulness

Je komt steeds vaker het woord ‘mindfulness’ tegen en hoe het leven daardoor van mensen, ten positieve, kan veranderen. Mindfulness leert je in balans te blijven, ondanks tegenslag. Mindfulness betekent ook met aandacht dingen doen. Niet morgen, maar nu.

Mindfulness is opmerkzaamheid.  Mindful  (of bewust) leven houdt in dat je inzicht krijgt in je gewoontes en denkpatronen die je verhinderen te genieten van de (dagelijkse) dingen. Bij mindfulness merk je op wanneer je ‘in je hoofd zit’. Je krijgt controle over je eigen gedachtes. Bij de meeste cursussen komen diverse oefeningen aan bod waarbij het draait om ‘geleide meditaties’. Je  leert je  aandacht te richten bij alles wat je in het dagelijks leven doet. Vaak word je door gedachtes afgeleid.  Tijdens een training leer je om van die gedachtes afstand  te nemen. Hierdoor word je milder naar jezelf en krijg je meer rust in je hoofd.  Zelf doe ik aan mindfulness yoga waar veel van deze technieken worden gebruikt.

Mindfulness is geen therapie, maar door veel te oefenen voel  je je wel beter. Iedereen kan het leren als je er voor openstelt. We oordelen vaak te hard over onszelf. De oefeningen kun je veelal liggend of zittend uitvoeren soms ik combinatie met heel simpele oefeningen als : ‘je aandacht richten op je ademhaling’ en bewust dingen doen zoals bijvoorbeeld ‘met aandacht een appel eten’.  Het mogelijk om een cursus te volgen. Ook op internet zijn oefeningen te vinden. Hoe meer je oefent , hoe eerder je merkt  wat mindfulness met je doet.  Als je dat eenmaal hebt gevoeld, weet je dat het een instrument is dat je altijd bij je hebt. Het wordt een onderdeel van je leven waardoor je bewuster leert om keuzes te maken. De winst is dat je zelf bepaalt hoe iets verloopt in plaats van te worden geleefd.

Lees ook:Mindfulness Day; maak kennis met mindfulness…
Lees ook:Mindfulness leert je anders naar het leven kijken
Lees ook:Mindfulness: gedachten komen en gaan…
Lees ook:Meditatief wandelen met paragnost Chris Zoet
Lees ook:Doe jezelf een mindfulness dagboek cadeau

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>