De vleermuis, van slechte reputatie tot geluksbrenger

De vleermuis is een zoogdier met (helaas) een slechte reputatie. Tenminste bij velen van ons. Zodra ergens de naam ‘vleermuis’ valt, denkt men aan vampiers en griezelfilms. Toch is dat niet helemaal waar, want er zijn maar weinig vleermuissoorten die zich daadwerkelijk voeden met bloed van zoogdieren en vogels en misschien in een uitzonderlijk geval het bloed van mensen.

De meest bekendste en griezeligste is misschien wel de vampiervleermuis. Dit diertje heeft een heel gevoelige neus en messcherpe tanden. Als hij een paar nachten niet heeft gegeten (bloed), gaat hij dood. Nog voor de eerste zonnestralen doorbreken, is dit diertje al weer verdwenen. Het is dus niet vreemd dat vleermuizen en vampiers iets gemeenschappelijks hebben. Beiden houden van bloed en de nacht. Bovendien kan een vampier in een vleermuis veranderen. Gelukkig is slechts een klein deel een ‘vampier’ en komt ze hier in Nederland niet voor. De vleermuizen in Nederland zijn beschermd. Ze hebben weinig vijanden, behalve de mens. Dat komt omdat we veel oude gebouwen slopen en bomen kappen waarin ze ’s nachts slapen.

In China betekent Fu ‘vleermuis’ , maar ook geluk. De vleermuis is in China dan ook een gelukssymbool wat staat voor succes, macht en de kracht om goed van kwaad te onderscheiden. Er is zelfs een talisman van een levensboom waarop vijf vleermuizen staan afgebeeld. Deze vleermuizen staan voor lang leven, rijkdom, gezondheid, geluk en een zachte dood. Ook  zie je regelmatig dat bij een cadeautje in China een kaartje zit waarop twee vleermuizen staan afgebeeld, symbool voor geluk. Een grappig feitje is dat men voeger geloofden dat je van een vleermuis drankjes kon maken om kaalheid te bestrijden, maar ook  om haar te verwijderen. Zelf vond ik ooit een piepklein dood vleermuisje in mijn achtertuin. Een machtig mooi beestje die we met alle eerbied hebben begraven.

Lees ook:Ik ben gek op vleermuizen
Lees ook:Ze bestaan echt…vampieren…
Lees ook:Lieveheersbeestje zijn kleine geluksbrengers
Lees ook:Lucky bamboo een plant met veel positieve eigenschappen
Lees ook:“Wij drinken heel graag bloed…”

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “De vleermuis, van slechte reputatie tot geluksbrenger

 1. paola

  ik wel wvleermuis
  neck bijten
  van paola de paauw
  Roosendaal 75

    /   Reply  / 
 2. paola

  vlesrmuis neck bijren van paola
  de paauw
  ik wel wil vampire worden
  groetjes paola

    /   Reply  / 
 3. paola

  ik wel vampire worden van paola
  Roosendaal 75
  groetjes paola

    /   Reply  / 
 4. paola

  ik wel vampire worden van paola
  Roosendaal 75
  groetjes paola de paauw

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>