Scarabee; een geliefd symbool dat verwijst naar de wedergeboorte

Een dikke twintig jaar geleden kwam ik tijdens een reis naar Egypte in elke souvenirwinkel de mestkever of scarabee tegen. Ze worden vooral verkocht als amulet ofwel geluksbrenger. Op de gladde onderkant staan inscripties. De lang gerekt ovale vorm heeft nog het meeste weg  van de kartouche. Dit diertje is een geliefd symbool omdat ze verwijst naar de wedergeboorte. De mestkever verdween elke dag onder de grond en bij zonsopgang kwam ze boven de grond met het mestballetje.

De scarabee is één van de vele heilige dieren uit het oude Egypte. De kever rolt een bolletje mest voor zich uit om zijn eitjes in te leggen. Vroeger dacht men dat de mestkevers zich zonder voortplanten wist te vermenigvuldigen. Simpelweg door spontaan uit de mestballen tevoorschijn te komen. Zo werd de scarabee, wat letterlijk betekent ‘tot leven komen’, in verband gebracht met vernieuwing, wederopstanding, onsterfelijkheid, potentie, voortplanting en wijsheid. Vanwege de ronde vorm werden de mestballen ook in verband gebracht met de zon en daarmee met Chepri, de god van de opkomende zon die als het ware iedere dag een nieuwe zon schiep.

In de oude hiërogliefen die archeologen hebben gevonden, zijn afbeeldingen van mestkevers te vinden. Vaak staan daarbij de medeklinkers ‘xpr’ vermeld wat zou duiden op ‘ontstaan’. Egyptenaren hechtten grote waarde aan de werking van amuletten. Al in de prehistorie kregen de doden kralen kettingen mee met allerlei bijzondere materialen zoals hangers of figuurtjes. Het amulet van de mestkever kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Zo zouden de twee helften van de scarabee onze linker- en rechterhersenhelft vertegenwoordigen. De linker heeft te maken met het denken, de rechter met het gevoel. Wanneer we deze twee helften goed hebben ontwikkeld en ze in balans zijn, handelen we vanuit onszelf en onze eigen kracht.

Lees ook:Een amulet tegen het kwaad
Lees ook:Het goede overwint, hoe hard het kwaad ook toeslaat
Lees ook:Het blauwe oog en knoflookstrengen
Lees ook:Het Keltisch Kruis kom je overal tegen
Lees ook:Prachtige tentoonstelling over het eeuwige leven in hiernamaals…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>