Het blauwe oog en knoflookstrengen

Een amulet beschermt je tegen ziekten, onheil, vervloeking en eventuele andere rampen. Het woord ‘amulet’ is afkomstig uit het Latijns; ‘amuletum’ of uit het Arabische ‘hamalet’; een met spreuken beschreven reep perkament. Een talisman daarentegen brengt geluk, gezondheid, rijkdom en/of succes.  Deze term komt eveneens uit het Arabisch; talis of talismon, wat ‘wonderbeeld’ of ‘toverbeeld’ betekend.

Veel culturen hebben hun eigen talisman of amulet. Zo ook in Griekenland. In dit land zijn veel mensen erg bijgelovig. Grieks bijgeloof komt zowel vanuit de religie als vanuit het heidendom. Het bijgeloof is per regio veschillend. Wel is er een overeenkomst te bespeuren. Zo  zie je op veel plekken in Griekenland een amulet tegen het boze oog. Veel dorpelingen geloven er namelijk (nog) in het boze oog (matiasma). Vooral gelovigen willen zich hier dan ook maar al te graag tegen beschermen. Slachtoffers krijgen het boze oog voornamelijk van jaloerse mensen. Heb je het boze oog  ontvangen? Dan voel je je meestal al snel lichamelijk en/of geestelijk niet goed.

Om er voor te zorgen dat je het boze oog niet oploopt, dragen sommige Grieken een klein amuletje aan een kettinkje. Het hangertje is in de vorm van een blauw oog. Het doet een beetje denken aan de Nazar (blauwe oog) van Turkije. Zo’n hangertje wordt ook vaak in het wiegje van een pasgeboren baby opgehangen. De meeste hangertjes zijn blauw. Deze kleur zou het boze oog afweren. Ook wordt beweerd dat mensen met blauwe ogen  de ‘boodschappers’ zouden zijn van het boze oog. Naast het blauwe oog is er ook nog knoflook. Niet alleen ben je er zeker van dat het Dracula buiten de deur houdt, je kunt het ook gebruiken als anti-middel tegen het boze oog. Het is dan ook niet vreemd dat je in veel Griekse huizen hele strengen knoflook ziet hangen.

Lees ook:Een amulet tegen het kwaad
Lees ook:Blauwe Oog
Lees ook:Maak je eigen talisman
Lees ook:Pauwenveren en het boze oog
Lees ook:Blauwe M&M’s genezen gebroken rug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>