Er kan weer volop worden gewenst vannacht

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 mei wordt er een sterrenregen verwacht. Deze ‘regen’ wordt veroorzaakt doordat de Aarde door een wolk van stof en gruis passeert die is achtergelaten door komeet 209P/LINEAR. De laatste voorspellingen geven aan dat deze sterrenregen meer dan 100 vallende sterren per uur teweeg zal brengen! De piektijd voor Nederland ligt in de vroege ochtend van zaterdag 24 mei (wetenschap.infonu.nl).

Het aftellen kan beginnen. Nog een paar uur en dan kan ‘het wensen’ beginnen, want wie een ster ziet vallen, mag een wens doen.  Een  uitspraak die je vaak hoort  als mensen er één aan de hemel zien. Hou je wens wel voor jezelf want doe je dat niet dan komt je wens niet uit. Vroeger werden ‘sterren’ gezien als overleden personen die toegang kregen tot de hemelpoort. In die tijd wist men nog niet wat een vallende ster was. Als e een ster viel, geloofden ze in het weerzien van elkaar. Nog steeds wordt aan kinderen vertelt dat als iemand overlijdt degene een sterretje wordt en ‘ s nachts over hem of haar waakt. In sommige culturen stond een vallende ster symbool voor de dood van een belangrijk persoon, of voor de geboorte van een kind wiens ‘ziel dan uit de hemel op de aarde viel’.

Een vallende ster (meteoor) is een lichtlijntje wat je aan de hemel ziet als een klein stofdeeltje op ongeveer 100 km hoogte van de aarde en in de atmosfeer terecht komt. Het stofdeeltje gaat soms wel tientallen kilometers per seconde. Omdat het zo snel gaat wordt het uiteengerukt en verdampt het volledig. Daardoor ontstaat er een lichtspoor. De naam ‘vallende ster’ is ontstaan omdat het als je naar de lucht kijkt en het net lijkt of een ster zich verplaatst.

Lees ook:Vallende sterren! Goed opletten vanavond en morgen
Lees ook:Kun je wel een beetje geluk gebruiken…
Lees ook:Veel kans op vallende sterren…
Lees ook:Vannacht kijken naar vallende sterren…
Lees ook:Dolk Toetanchamon van buitenaardse oorsprong…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>