Lieveheersbeestje zijn kleine geluksbrengers

Voor kinderen is het lieveheersbeestje vooral schattig en betekent het geluk en liefde. Voor een aantal volwassenen staat het beestje voor spirituele verlichting, dood en wedergeboorte. Deze diertjes zijn ook nog eens erg geliefd bij tuinders en het lieveheersbeestje staat  symbool voor de actie tegen zinloos geweld. Kenmerkend van het geluksbrengertje  zijn de oranjerode dekschilden met 7 zwarte stippen.

Het lieveheersbeestje kent veel verschillende namen, zoals zonnekever, zonnekoekje, mariakever, hemelskoetje, oliebeestje, kapoentje en gelukskever. Het lieveheersbeestje wordt beschouwd als geluksbrenger. Volgens Antgroen begonnen de Germanen al met de verering van dit beestje. Ze noemden het ‘Freyafugle’ (vogel van Freya, de Germaanse godin van de vruchtbaarheid). Later adopteerden de Christenen dit heidens insect en gaven het zijn huidige naam met een religieus tintje. Ook in het buitenland bleef de religieuze annotatie bewaard in de naamgeving. Fransen kennen het onder de naam ‘Bêtesdu Bon Dieu’, in Duitsland heet het ‘Herrgotts Käferchen’ of ‘Marien Käferchen’  en onze westerburen noemen het Ladybirds of Ladybeetles.

Rond het lieveheersbeestje bestaat ook een hardnekkig vorm van bijgeloof. Als een lieveheersbeestje je tegemoet komt vliegen, zou het geluk je toelachen. Als je een lieveheersbeestje dood maakt, zou je juist heel wat ongeluk te wachten staan. Ook zou dit diertje zorgen voor geluk in de liefde, mooi weer tot aan een (grote) financiële meevaller. Het lieveheersbeestje is in sommige landen ook verbonden met de Heilige Maria. De vlekken op de rug van dit diertje symboliseren namelijk de Zeven Smarten van Maria. Het lieveheersbeestjes zou door de Heilige Maria worden gestuurd om gewassen van tuinders  te beschermen. De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar. Hun leeftijd kan je trouwens niet aflezen aan het aantal stippen dat ze hebben, zoals wel eens wordt gedacht.

Lees ook:Een nieuw lieveheersbeestje…
Lees ook:Beet lieveheersbeestje wordt bodybuilder bijna fataal…
Lees ook:Mijn dochter en lieveheersbeestjes…
Lees ook:De vleermuis, van slechte reputatie tot geluksbrenger
Lees ook:Meimaand…Mariamaand…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>