Maak je eigen wierookkorrels

Wierook is doorgaans een mengsel van aromatische, organische stoffen. Zodra je wierook aansteekt wordt er, voor de mensen die er van houden, een aangenaam geur verspreidt. De oorspronkelijke betekenis van het woord wierook is ‘wijrook’ wat ‘rook om te wijden’ betekend.

Wierook wordt vaak in verband gebracht met religieuze en magische handelingen, maar  om verschillende redenen gebruikt zoals:  het zuiveren van het huis, om positieve energieën  aan te trekken, om kwade invloeden  te verdrijven, om krachten te bundelen, om sfeer te scheppen en voor de liefde. Vaak wordt er ook een wierookstokje  bij een beeldje gebrand om gunsten af te dwingen van bijvoorbeeld een heilige.

Er zijn enorm veel plekken waar je wierook kunt kopen. Maar erg leuk is om zelf wierook te maken. Dat kan bijvoorbeeld  in korrel of losse vorm. Zoek eerst de kruiden, bladeren en vruchten uit die je wilt gebruiken en laat deze drogen. Bindt ze samen, als dat mogelijk is, in een bosje en hang ze het liefst op een warme, droge plaats. Sommige mensen laten ze drogen in de oven (op de laagste stand), maar ik neem er liever even de tijd voor. Als alles droog is, kun je het mengsel verpulveren met een vijzel. Vind je het leuk om er korreltjes van te maken,  dan kun je bijvoorbeeld Arabische gom gebruiken. Arabische gom is een harsachtige gom die vrijkomt als de schors van de boom is beschadigd. Stamp eerst de hars fijn en voeg een heel klein beetje water toe. Pas goed op want het is gauw te veel en dan wordt de hars te vloeibaar. Zodra het een dikke stroopachtige substantie is geworden, kun je het ‘kruidenmengsel’ er door heen kneden en er kleine balletjes van maken. Laat het drogen en je eigen wierook is klaar.

Lees ook:Wierookkorrels heb je in allerlei geuren
Lees ook:Wat is het verschil tussen wierook en mirre…
Lees ook:Maak je eigen gelukskoekjes…
Lees ook:Waarom namen de Drie Wijzen wierook, mirre en goud mee…
Lees ook:De brandnetel biedt bescherming, heling, lust, moed en vertrouwen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>