Pinksteren; Neerdalen van de Heilige Geest

Ondanks dat ik een katholieke achtergrond heb, is het alweer even geleden dat ik er iets mee deed. Als mijn dochter dan ook naar de betekenis van Pinksteren vraagt, kan ik haar niet direct een antwoord op geven. Gelukkig biedt internet uitkomst en algauw kom ik er achter dat op deze vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, in de christelijke kerken herdacht wordt dat de Heilige Geest neerdaalde over de Apostelen.

Dat zegt mijn dochter niets. Wel dat Pinksteren het laatste feest is die herinnert aan het aardse leven van Jezus Christus. Op wat later Eerste Pinksterdag is gaan heten, gebeurde het volgende. De gelovigen waren in een huis bijeen toen er opeens een geluid van een grote windvlaag zich voordeed. Daarop verschenen er een soort vlammen die zich boven de hoofden van de aanwezigen verspreidden. Dit fenomeen staat ook wel bekend als ‘vurige tongen’. De gelovigen werden met de Heilige Geest vervuld en begonnen buiten het huis op luide toon het evangelie in allerlei vreemde talen te verkondigen met als gevolg dat er een grote massa mensen, afkomstig uit allerlei windstreken, op hen afkwam. Die kracht, de Heilige Geest, gaf mensen het vermogen om over hun eigen grenzen te gaan. Ze leerden talenten, gaven, mogelijkheden aanwenden en ontdekten doorzettingsvermogen in zichzelf ontdekken, waar ze eigenlijk niet op gerekend hadden. In tegenstelling tot  andere feesten is Pinksteren tegenwoordig geen wereldse uiterlijkheden meer. Oude gebruiken zoals vanuit de nok van de kerk duiven loslaten en vurige ballen en bloemen naar beneden werpen, zijn in de loop der tijd verloren gegaan.

Persoonlijk heb ik niets met het geloof. Wel vind ik het belangrijk op een dag als deze even stil te staan bij alles wat ik heb. Ook wij worden redelijk getroffen door de crisis, maar we hebben elkaar. En dat is ook het vieren van een ‘feest’ waard.

Lees ook:Wat vieren er we met Pinksteren…
Lees ook:Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren…
Lees ook:Wat wordt er eigenlijk met Pinksteren gevierd…
Lees ook:Vandaag is het ‘Maha Shivaratri’…
Lees ook:De betekenis van Pinksteren, uitstorting van de Heilige Geest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>