Het is weer vrijdag de dertiende

Veel mensen hebben wel wat  met vrijdag de dertiende. Of je nu gelovig bent of niet, maar als deze dag weer nadert, staan de meeste mensen er toch even bij stil. De fascinatie voor vrijdag de dertiende is dan ook iets van ons allemaal.

In Nederland werd het begrip vrijdag de dertiende pas na de Tweede Wereldoorlog bekend. Vrijdag de dertiende kreeg een enorme ‘bust’ na de griezelfilm ‘Friday the 13th’ (1980), maar ook de media  helpt een handje  mee door met de nodige berichten over deze ‘ongeluksdag’  te komen. Dertien wordt al jaren in veel landen gezien als het getal voor ongeluk. Waar dit ‘angst’  precies vandaan komt, is niet met zekerheid te zeggen. Vrijdag de dertiende wordt vooral als een ongelukkige dag beschouwd wegens de combinatie van vrijdag en dertien. Eén van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd;, een ongeluksdag. Het getal 13 is volgens deze theorie gebaseerd op het aantal aanwezigen tijdens het Laatste Avondmaal, namelijk 13 (Jezus en zijn twaalf apostelen).

Toch staat vrijdag de dertiende niet overal als ongeluksdag te boek. De oude Indiaanse beschavingen van Midden-Amerika vereerden dertien slangengoden en in India symboliseert een tempel met dertien Boeddha’s een universum van wijsheid en mystiek. In dit laatste land wordt vrijdag de dertiende zelfs als de allerbeste dag voor een bruiloft beschouwd. Zo schuift men bij voorkeur met maar liefst dertien man aan tafel. Misschien is vrijdag de dertiende gewoon een fabeltje, maar misschien ook niet. Daarop durf ik geen antwoord te geven. Vrijdag de dertiende kan ook een slechte naam hebben omdat we pas achteraf herinneren wat er op deze dag mis ging. Ongelukken die op andere dagen gebeuren, blijven ons minder goed bij. Verhalen over deze dag zijn dan ook meer dan welkom.

Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende….
Lees ook:Pas op het is weer (bijna) vrijdag de 13e…
Lees ook:En het is weer vrijdag de dertiende…
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende…
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>