Klavertje vier; hoop, vertrouwen, liefde en geluk

De klaverblaadjes van een klavertje vier  hebben volgens de legende elk hun eigen voorstelling: het eerste blad is hoop, het tweede blad vertrouwen, het derde blad is liefde en het vierde blad staat voor geluk. Door de zeldzaamheid en de vorm wordt het vinden of krijgen van een klavertje vier sinds de middeleeuwen beschouwd als een geluksbrenger.

De bij de bloemist verkochte klavertjes vier blijkt een zuring (Oxalis) te zijn, wat geen familie is van de klaver (Trifolium). De vierbladige klaver bestaat dus wel degelijk, maar is een mutatie en komt maar weinig voor (0,1 %). Je hebt dus echt geluk als je er een vindt. Ook leuk om te weten, is dat het klavertje vier symbool staat  de vier natuurelementen: Aarde, Lucht, Vuur en Water. Dit zijn de vier oerprincipes waaruit alles is opgebouwd. Deze elementen speelden een voorname rol in de oude natuurfilosofie, zowel bij de oude Griekse filosofen, als in tradities in het verre oosten. Ze zijn een model van het universum waarmee je  met verschillende invalshoeken naar dingen kunt kijken. Alles heeft een energetische kant (vuur), een stoffelijk aspect (aarde), een rationeel invalshoek (lucht) en een spirituele (water) kant. Met de vier elementen kan een compleet en evenwichtig inzicht worden verkregen van onze wereld.

Een ander leuk weetje is dat de kleur groen van een klavertje de kleur van het hartchakra is.  Als ons hartchakra ontwikkeld is, stralen we liefde en harmonie uit. Brengen we mensen in onze omgeving tot elkaar. Stralen we een positieve of genezende kracht uit en zal ook ons fysieke hart goed functioneren. De driebladerige klaver ofwel het klavertje drie is het symbool van de heilige drie-eenheid. De heilige drie-eenheid, drievuldigheid of triniteit  is de theologische opvatting in veel takken van het christendom dat God bestaat in drie heilige personen: de Vader, de Zoon (Jezus Christus) en de Heilige .

Lees ook:Saint Patrick de belangrijkste heilige van de Ieren…
Lees ook:Saint Patrick; de belangrijkste heilige van Ierland…
Lees ook:Groeien met het Medicijnwiel…
Lees ook:Lotus; het symbool van de eeuwige vernieuwing
Lees ook:Ohm; eeuwigheid, oneindigheid en het universum…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>