Kijk nooit uit je raam als je een geest hoort

Suriname kent talloze spookverhalen. Over duistere plekken waar duidelijk het huilen van (kleine) kinderen te horen is. Vaak staat er een groepje dappere jongemannen op die wel durven te kijken, maar vervolgens nooit iets zien.

Ook ouders willen hun kinderen nog wel eens verhalen vertellen over dolende geesten die allerlei enge geluiden maken. Zo krijgen  kinderen te horen om vooral bij slapen gaan goed deuren en ramen te sluiten. Ook werd met nadruk gezegd, zodra het donker is, om niet meer naar buiten te kijken. Want hoor je een geest en je kijkt toch naar buiten dan word je getroffen door de blik van de geest. Al kijk je alleen maar door een kiertje, dan nog weet een geest je te vinden. Of deze dingen werden verteld om kinderen ‘bang’ te maken is niet duidelijk. Na twaalf uur ’s nachts is het helemaal niet pluis in de straten van Paramaribo Het is namelijk de tijd dat geesten op staan uit een hun graf en zich richting het centrum begeven. Als je stil bent, kun je ze soms zelfs horen.

Dan heb ik het nog niet eens over ‘winti’. Volgens internet  een vorm van natuurgeneeskunde die gebaseerd is op het idee dat er bovennatuurlijke krachten en geesten zijn, die bij het helingsproces een rol kunnen spelen. Winti betekent wind, en hiermee worden de geesten aangeduid, of de halfgoden en goden.. Als de geesten beledigd worden, kan als gevolg ziekte ontstaan. Een Winti-genezer zal dan met rituelen, zoals ‘wassi’ proberen de kwade invloeden van die geesten te verwijderen. Op basis van de Winti is er ook een kruidengeneeskunde ontwikkeld. Ik zelf heb weinig vrienden of kennissen in mijn kring van Surinaamse afkomst dus aanvullingen zijn meer dan welkom.

Lees ook:Winti
Lees ook:Voduo, Haiti, niet te verwarren met Voodoo, kijk uit!!
Lees ook:Een geest in huis
Lees ook:Filmpje met een bericht uit het hiernamaals…
Lees ook:Lekker griezelen met Bobby en de Geestenjagers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>