Ik hou enorm veel van dromen

Iedereen droomt. Misschien denk je van niet, maar per nacht dromen we maar liefst anderhalf tot twee uur lang. Dat houdt in dat we  ongeveer tussen de 5 en 7 dromen per nacht hebben. Een droom zelf duurt tussen de  5 en 45 minuten.

Soms zijn dromen een logisch opeenvolgend verhaal met een begin, midden en eind. Andere keren gaat het om fragmenten die op het eerste gezicht niet zo veel met elkaar te maken hebben. Losse beelden of fragmenten kunnen  soms chaotisch aandoen. Vaak zijn dromen visueel van aard; we zien droombeelden. Al eeuwen lang houden we ons bezig met de betekenis van dromen. De Chinezen dachten bijvoorbeeld dat een deel van je ziel wordt bevrijd als je droomt. Freud  was van mening dat ons onderbewustzijn ons in dromen iets duidelijk wilde maken.

In ‘gewone’ dromen ga je er vanuit dat alles gewoon gebeurd. Je staat er dan ook meestal niet bij stil dat het hier om een droom gaat. Pas als je wakker wordt besef je dat je hebt gedroomd. Het kan ook gebeuren dat je weet dat je in een droom zit. Zodra je dat beseft, gaat de gewone droom over in een lucide droom. In een lucide droom weet je dus dat je droomt. Dit wordt ook wel ‘bewust’ of ‘helder’ dromen genoemd. Je kunt in je droom bijna alles laten gebeuren hoe jij dat wilt, bijvoorbeeld onzichtbaar worden of vliegen.  Omdat je weet dat je droomt, kun je keuzes maken en zo  je eigen ‘werkelijkheid’ creëren waarin je alles kunt beleven waarvan  je ooit (misschien) hebt gedroomd. Niet voor niets is dromen, en alles wat er bij komt kijken,  één van mijn favoriete bezigheden.

Lees ook:‘Lucide nachten’; een praktische boek om helder te leren dromen…
Lees ook:Met je dromen naar de dromenuitlegger…
Lees ook:Dat heb ik al eens eerder meegemaakt…
Lees ook:Visioenen en voorspellende dromen
Lees ook:Dromen over de dood betekent niet het einde

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Ik hou enorm veel van dromen

 1. Nicoline

  Ha Suzanne,
  Leuke blog. Ik hou ook heel veel van dromen! En daarom een tip – de Vereniging voor de Studie van Dromen heeft op zaterdag 1 november een symposium over Bijzondere dromen. Geven sommige dromen signalen over ziekte of een boodschap uit een vorig leven? Bestaan voorspellende dromen? Kunnen dromen je telepathisch in contact brengen met iemand anders of met een spirituele gids?

  Het ochtendprogramma biedt workshops over dergelijke droomervaringen. ’s Middags verkent filosoof Trees van Ewijk in haar lezing de (on-)mogelijkheden van wetenschappelijke benaderingen. Het paranormale ziet zij als een ‘andere wijze van weten’. De dag wordt afgerond met een panelgesprek van deskundigen en publiek gezamenlijk. Het complete programma en meer informatie vindt je op de VSD-website (droomvereniging.nl).

  Ik dacht, dat wil jij vast ook weten!
  Groetjes,
  Nicoline

    /   Reply  / 
  1. Suzanne Grijpink Auteur

   Dank je wel Nicoline,
   Altijd leuk om te weten….mogelijk kom ik er in een blog op terug…. Bedankt voor de tip.

   Groet,

   Suzanne

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>