Chinezen en het getal acht

Voor Chinezen zijn getallen erg belangrijk. Zo houden ze er een levendig volksgeloof op na. De 8 en de 6 zijn geluksgetallen, de 4 brengt ongeluk. Dat laatste komt omdat het Chinese woord voor vier (‘sè’) hetzelfde klinkt als het woord voor ‘dood’.

Volgens de website nl.gbtimes.com wordt de Chinese taal  gekenmerkt door een grote hoeveelheid homoniemen, waardoor sommige woorden en negatieve, of positieve bijklank hebben gekregen vanwege de verschillende betekenissen van het woord. Als gevolg hiervan is er een bijgeloof ontstaan waarbij sommige nummers als gelukbrengers en andere als ongeluksnummers worden gezien.

Als het gaat om bijgeloof hebben Chinezen over het algemeen iets met getallen: zowel geluksgetallen als ongeluksgetallen. Hèt geluksgetal in China is het getal 8. Acht staat voor rijkdom en welvaart. Waarom nu juist het cijfer 8 en niet bijvoorbeeld het cijfer 5? Dit omdat 8 op de Chinese manier als 八‘ba’ (eerste toon) wordt uitgesproken. Dit lijkt fonetisch iets op 发‘fa’ (eerste toon), een afgeleide van 发财‘facai’, wat ‘rijkdom’ betekent. Veel Chinezen kiezen een datum met een acht erin om te trouwen en ook winkels en restaurants gaan vaak op zo’n dag open. De prijs per vierkante meter op de achtste verdieping van een gebouw ligt soms hoger dan die op andere etages en nummerplaten met veel achten zijn bijzonder geliefd. Chinese bedrijven zorgen er steevast voor dat hun klantenservice een nummer heeft met veel achten of dat hun producten prijzen hebben met veel achten. Zo is het in China doodgewoon om voor een hotelkamer 888 yuan te vragen, of bij goedkopere kamers 188 yuan. Chinezen houden ook van zes. Het getal 6 is namelijk ook een Chinees geluksgetal. Zes is in het chinees liu, dat dezelfde uitspraak heeft als het karakter voor stromen. Dat betekent dat geluk en geld binnenstroomt.

Lees ook:Chinezen luiden het jaar van de Hond in…
Lees ook:Chinezen werken veel met getallen…
Lees ook:Dong Zhi; één van de belangrijke festivals voor Chinezen…
Lees ook:Het begin van het Chinese nieuwjaar…
Lees ook:Lang zal ze leven…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>