Wie kent hem niet de Vliegenzwam…..

Als er een paddenstoel is die iedereen kent, dan is het wel de ‘Vliegenzwam’. Het is een paddenstoel die  vooral in sprookjes voorkomt. Niet zo gek als je naar zijn vrolijke uiterlijk kijkt, maar schijn bedriegt. Deze paddenstoel kan namelijk redelijk giftig en zelfs hallucinogeen zijn.

Nederland telt ongeveer 5000 paddenstoelensoorten, van de anijschampignon tot het zwavelkopje. Nog niet zo lang geleden werd aan mensen gevraagd wat ze de mooiste paddenstoel vonden. De uitkomst was weinig verrassend. Op één staat de rode met witte stippen paddenstoel. De mysterieuze leefwijze en de bijzondere verschijningsvormen en eigenschappen van de Vliegenzwam, hebben niet alleen schrijvers en vertellers van sprookjes, volksverhalen, sagen en legenden over de ‘kinderen der duisternis’ tot de verbeelding gesproken. In Europa en Azië werden Vliegenzwammen oorspronkelijk geassocieerd met kabouters, met het kwaad, met demonen en met insecten – met name vliegen- die met een aura van bijgeloof omgeven waren.

Dat de Vliegenzwam giftig is, weten we wel. Als je er van eet, ga je niet dood, maar je kunt er wel goed misselijk van worden. In vroegere tijden gebruikten ze de Vliegenzwam om vliegen te verdrijven. Ze sneden puntjes van het rode dak af en legden dit in een schoteltje melk met als gevolg dat vliegen er op af kwamen en al gauw het loodje legden. Dat het eten van Vliegenzwammen hallucinerend zijn, houdt de mensheid al lang bezig. Zo raakten sommige mensen, onder invloed van het gif van de paddenstoel, in trance. Niet veel later meenden ze in contact te treden met het geestenrijk en ook allerlei vreemde wezens, zoals elfen en kabouters te zien. Dit laatste zou een reden kunnen zijn dat juiste deze paddenstoel zo veelvuldig in sprookjes wordt gebruikt.

Lees ook:Vliegende rendieren en vliegenzwam…
Lees ook:Ik hoop ooit een kabouter tegen te komen
Lees ook:Herfstweer; op zoek naar kabouters…
Lees ook:Pinokkio krijgt plekje in Efteling…
Lees ook:Deze alienvis wil je niet tegenkomen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>