De olijfboom; een boom om van te houden

De olijfboom staat onder meer symbool voor welvaart, gezelschap, vrede, verzoening, vergevingsgezindheid, overvloed, voeding, gezondheid en vruchtbaarheid. In de Berbercultuur staat de olijfboom voor stille- en voordelige kracht. Bij de oude Olympische spelen werden winnende atleten gekroond met een olijftak, symbool van winnaars. De olijf staat voor een nieuwe wereld, een nieuwe begin met een vernieuwde mens.

Vanwege de symboliek van olijfbomen leent de olijfboom zich bij uitstek als geschenk bij geboorte, huwelijk of andere gelegenheden. Ook als aandenken aan een dierbare overledene heeft een olijfboom een waardevolle betekenis. Het schenken van een olijfboom bij geboorten bevestigt een duurzame band. Bovendien vormt het een blijvende herinnering aan de vriendschap en verbondenheid. Hetzelfde geldt voor het geven van een olijfboom bij een huwelijk. Ook dit is een teken van vriendschap en duurzame relatie. Het is een herinnering aan de vriendschap en verbondenheid.  Steeds meer nabestaanden plaatsen op het kerkhof naast de grafsteen een olijfboom als teken van liefde en trouw. Dit geeft een extra dimensie aan de verbondenheid.

De olijftak staat symbool voor vrede. De olijfboom groeit langzaam en heeft rust en tijd nodig om te bloeien. Waar veel olijfbomen groeien, is hoogstwaarschijnlijk lange tijd vrede. De olijfboom voelt zich niet alleen thuis in de mediterrane grond waar zijn oorsprong te vinden is. Ook in Nederland voelt een olijfboom zich op zijn plaats en kan bij een warme zomer zelfs vruchten voortbrengen. Veel mensen hebben wel iets met deze prachtige, soms ietwat grillige boom. De boom straalt kracht uit. Ondanks dat de olijfboom door vuur of vorst is aangetast, zelfs als de stam van de olijfboom is vernietigd, dan nog groeit de olijfboom volhardend, trouw aan het leven, naar het licht gekeerd. Zijn vaak magnifieke, krachtige stam, straalt wijsheid uit. Kortom; een boom om van te houden.

Lees ook:Stap uit je eenzaamheid…
Lees ook:Wanneer beëindig je een vriendschap?
Lees ook:Vindt je eigen knuffelboom
Lees ook:Ginkgo; een prachtige boom met een soms vreselijke geur
Lees ook:De traditie van het zetten van een kerstboom…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>