Het Keltisch Kruis kom je overal tegen

Over de Kelten is veel geschreven. De eerste berichten van Keltische beschavingen dateren van 3000 voor onze jaartelling. Het begrip ‘Kelten’  is eigenlijk een verzamelnaam voor de vele stammen waaruit dit volk bestond. Het woord ‘Keltia’ betekent ‘moed’ en dit is zeker van toepassing op dit, van oorsprong nomadenvolk. Ondanks vele verhuizingen en verspreiding hebben de Kelten weten te overleven en daarbij hun eigen cultuur bewaard.

Een veel voorkomend symbool is het Keltisch Kruis. Zo is het Keltisch Kruis een oud symbool die we in veel culturen tegenkomen. Het kruis staat voor de vier seizoenen, de vier windrichtingen, de vier elementen en de mannelijke energie. Het Keltisch Kruis wordt vaak toegepast in een ring (die weer staat voor de aarde en de vrouwelijke energie). Eén van de bekendste tarotleggingen is het Keltisch Kruis. Deze legging is gebaseerd op de vorm en betekenis van de Keltische kruisen die te vinden zijn in Engeland en Ierland, van op z’n minst 1200 jaar oud. De oorsprong ervan ligt waarschijnlijk in de Noorse mythologie, het kruis was daar het symbool van de god Odin. Het Keltische Kruis is dan ook gevonden in gebieden waar vroeger Odin aanbeden werd. Een Keltisch Kruis is de combinatie van een christelijk kruis met een cirkel. Het kruis is het karakteriserende symbool van het Keltische christendom.

Als amulet kom je dit teken eveneens veelvuldig tegen. Het Keltisch Kruis is gelijkarmig en draagt verstrengelde monsters die in het midden bij elkaar komen, wat staat voor de harmonie van het evenwichtige zelfs met de hele schepping.  Het kruis verbeeldt ook een wegkruising, een plek voor magische ontmoetingen. Keltische sjamanen droegen deze amulet om in contact te treden met de mysterieuze andere werelds en zonder risico heen en terug te kunnen reizen.

Lees ook:Kruis je vingers voor geluk
Lees ook:Pentagram; meer dan een vijfpuntige ster…
Lees ook:Een pompoen om geesten te weren
Lees ook:Tempel op IJsland voor Vikinggoden
Lees ook:Een amulet tegen het kwaad

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Het Keltisch Kruis kom je overal tegen

 1. Dutch Druid

  De naam of het begrip Kelt komt zowel in het Latijns als in het Grieks voor en is verwant aan Gael, dat “zuiver” betekent. Het betreft hier een volk dat een zeer zuivere mystieke leer had overeenkomend met de mystiek en mysteriën van de Druïden Het is de verzamelnaam geworden voor stammen die bepaalde “keltische” dingen met elkaar gemeen hebben.

    /   Reply  / 
 2. Suzanne Grijpink Auteur

  Fijn dat je even de tijd hebt genomen voor deze uitleg Dutch Druid….Zo leer ik er elke keer weer wat bij. Thanx….

    /   Reply  / 
 3. Annick (Tarot Cirkel)

  De kaartlegging ‘Keltisch Kruis’ heeft niets te maken met het Keltisch Kruis, behalve dan de naam.
  Het was waarschijnlijk vanuit commercieel oogpunt dat men koos voor deze intrigerende naam.

    /   Reply  / 
  1. dutch druid

   De kaartlegging kan beter Keltisch Wiel worden genoemd, aangezien in de Keltische spiritualiteit wielen (rotha, rhota) voorkomen. In de Welshe spiritualiteit kende men ook chakra’s maar werden Rotha genoemd. Arianrhod (het koninklijke wiel) is het voorhoofd chakra. Aanvankelijk kenden de Oude Kelten het kruis niet zoals in het Christendom. Het Keltisch Kruis dat je kent is van de Keltisch-Christelijke religie.

     /   Reply  / 
 4. Suzanne Grijpink Auteur

  Dank Annick…..voor je toelichting….. Ik ben altijd blij als iemand mij duidelijk maakt als het net iets anders zit….Niet alleen ik, maar ook anderen steken daar zeker veel van op.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>