De drie wijzen: goud, wierook en mirre

Elk jaar wordt rond de kersttijd of met Kerst het verhaal verteld over de geboorte van Jezus . We vinden tafereeltjes hiervan terug op kerstkaarten. Het is het onderwerp van boeken en films, beeldende kunst en muziek.  Ook de drie wijzen (Caspar, Melchior en Balthasar genoemd) ontbreken niet. Ze worden ook wel koningen of magiërs genoemd.

Volgens het (Bijbel)verhaal verscheen er een ‘ster’ aan de hemel die hen de weg wees. Deze ‘ster’ bewoog en stond boven de stal  waar Jezus zich bevond stil. Er wordt ook wel eens beweerd dat het hier om een engel zou gaan. De wijzen uit het Oosten gaven Jezus, na hun aanbidding geschenken, als goud, wierook en mirre.

Goud was een gepast geschenk voor een koning. Jezus was namelijk geboren om koning te worden. De wijzen wisten dat ze naar een aanstaande koning zouden gaan en namen daarom goud mee. In die tijd was het ook  de gewoonte om kostbare geschenken mee te brengen. Wierook was een welriekende stof die door de priesters werd gebruikt bij de eredienst in de tabernakel of tempel. Behalve dat Jezus ‘Koning der koningen’ zou worden, lag er ook een taak als hogepriester voor hem weggelegd. Met dat oogpunt was wierook een passend geschenk. Mirre werd gebruikt om de lichamen van de doden te balsemen. Dit kind Jezus zou opgroeien en op een dag ter dood worden gebracht voor de ‘zonden van de wereld’. Uit dat oogpunt was. Mirre een juist geschenk voor iemand die zou sterven voor de zonden van de mensheid. Kortom: het goud verwijst naar Christus’ koningschap, de wierook naar Zijn Hogepriesterschap en de mirre naar Zijn dood.(bron internet).

Lees ook:Driekoningen; het bezoek aan kind Jezus in Bethlehem…
Lees ook:Vandaag is het Driekoningen…
Lees ook:Waarom namen de Drie Wijzen wierook, mirre en goud mee…
Lees ook:Driekoningen; optocht, cadeautjes en bonen…
Lees ook:Wat is het verschil tussen wierook en mirre…

1 Reacties // Reageer

One thought on “De drie wijzen: goud, wierook en mirre

  1. h.lijnsvelt

    je kunt het ook logisch uitleggen ,de makkelijke mannier van bijbel lezen jezus was geboren in een stal daar was wierrook voor nodig en de mirre voor het dichtgroeien van de navelstreng mirre heeft de eigenschap antie bacterieel te zijn en goud hadden ze hart nodig om snel uit het land te komen vanwege vervolging .
    lees de bijbel logisch en je komt achter dingen die natuulijk zijn
    de grote verlakkerij is dat mensen kerken hebben gebouwd en deze “het huis van god”hebben genoemd .daarover een vraag waarom lezen we dan niet vaker in de bijbel dat jezus zijn volk en disipelen menam naar “het huis van zijn vader”nee hij predikte op hoge punten en aande zee waar hij maar gehoor kon vinden bij normale mensen ,hij meed juist de tempels en gebedshuizen ,vanwege de hypocrite nesen daarin en om [handelaren geld wisselaars en fariseers]

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>