Italianen geven elkaar op oudejaarsavond rode lingerie cadeau…

Vanavond is het zover en kunnen we het jaar 2014 achter ons laten. Ik ben  enorm nieuwsgierig wat mij het komend jaar te wachten staat. Dat veel mensen deze avond met rituelen  vullen, wisten we al. Toch blijft die van ‘rood ondergoed’ leuk….

Rood ondergoed heeft voor Italianen met Oud en Nieuw een speciale betekenis. Italianen geven elkaar  namelijk op oudejaarsavond rood ondergoed cadeau. Dat brengt geluk. Waar de traditie precies vandaan komt, weten de meeste Italianen zelf ook niet, maar ze doen er wel aan mee. De gedachte is dat het geluk brengt als je een rode slip aan hebt bij het ingaan van het nieuwe jaar. De onderbroek dient een geschenk te zijn, het liefst van je geliefde. Hij moet ook nieuw zijn en hij moet op 1 januari worden uitgetrokken om nooit meer te worden aangetrokken. Opvallend aan de traditie is dat iedereen hem kent, maar niemand er een verklaring voor heeft. De een ziet het als een symbool van vruchtbaarheid, een ander denkt dat de traditie uit Amerika is overgewaaid.

Als het rode-slipjesritueel inderdaad uit Amerika komt, dan waarschijnlijk uit Zuid-Amerika. In Mexico en Venezuela, bijvoorbeeld, staat rood ondergoed voor extra passie en geluk in je liefdesleven het komende jaar (geel ondergoed brengt daar ‘algemeen’ geluk, vooral als je het binnenstebuiten zou dragen). Maar de traditie zou evengoed uit China kunnen komen: daar is rood dé feestkleur, en vooral in het jaar van je eigen Chinese-dierenriemteken zou je altijd iets cadeau gekregen roods moeten dragen. Rood ondergoed is daar dan ook favoriet (bron internet).

Lees ook:Leg je geluksshirt maar vast klaar voor woensdag….
Lees ook:Tradities en Pasen…
Lees ook:Mensen en bijgeloof…
Lees ook:Tradities horen bij Oud en Nieuw…
Lees ook:Heb je ook gelukssokken in de kast liggen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>