Doet spiritualiteit de gezondheid goed….

Een paar jaar geleden kwam www.scientias.nl met een artikel over spiritualiteit en gezondheid. Uit onderzoek zou naar voren komen dat spiritualiteit de gezondheid goed doet, maar dat mannen en vrouwen er wel anders op reageren.

Zelf geloof ik dat ‘positief zijn’ zeker kan bijdrage aan je gezondheid. Voor dit onderzoek bestudeerde onderzoekers 168 mensen met chronische aandoeningen. De ziektebeelden liepen uiteen van kanker tot aan een hersenletsel. Ook zaten er mensen tussen die opnieuw moesten leren leven met de gevolgen van een beroerte. Er werd gekeken wie er een religie aanhing of zich met spirituele zaken bezighield. Daarnaast waren er vragenlijsten opgesteld die ze moesten invullen. Mannen bleken over het algemeen even religieus of spiritueel als vrouwen te zijn. Bovendien hadden beide doelgroepen er baat bij. Grote verschil was de manier waarop ze er baat bij hadden. Doordat deze vrouwen bijna dagelijks met het spirituele bezig waren en ze ook geloofden in iets ‘hogers’ had dit een positief effect waardoor ze  zich vooral mentaal sterker voelden.

Mannen zouden er vooral mentaal op vooruit gaan, maar dan door het sociale aspect van spiritualiteit en religie. Denk aan de zorg die ze van anderen ontvangen en de komst van de ziekenhuispastoor. Ook gingen mannen er niet alleen mentaal, maar ook fysiek op vooruit. Uit het onderzoek kwam naar boven dat wel degelijk mensen gebaat zijn bij spiritualiteit en religie. Niet uit de directe, maar wel  uit de indirecte gevolgen van religie en spiritualiteit (www.scientias.nl). Wat mij bezighoud, is of mensen hier ervaringen mee hebben en ze zich wel degelijk sterker (mentaal en fysiek) voelen door hun spirituele ervaringen.

Lees ook:Trouwen gezonder dan stoppen met roken
Lees ook:Mannen zijn net zo zweverig als vrouwen
Lees ook:Spiritualiteit is voor mietjes
Lees ook:Spiritualiteit blog: “Spiritualiteit is zelfontwikkeling”
Lees ook:Spirituele doe-het-zelvers zijn in opkomst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>