Het is weer vrijdag de dertiende….

Vandaag is het vrijdag de dertiende. Deze dag wordt als een ‘ongelukkige’ dag beschouwd wegens de combinatie van ‘vrijdag ‘ en ‘dertien’, maar is dat werkelijk ook zo? Wel als ik de sites moet geloven.

Het getal 13 heeft al eeuwen een slechte naam. De beste verklaring die we daar voor kunnen vinden, was het feit dat er aan het Laatste Avondmaal, dertien mensen aanwezig waren. Dit Laatste Avondmaal is een verhaal uit de bijbel. Tijdens dit etensmaal werd Jezus verraden door Judas. Ook binnen andere geloven wordt het getal 13 al eeuwen gezien als een getal dat onheil brengt. Het gevolg van het verraden door Judas tijdens het Laatste Avondmaal was dat Jezus werd gekruisigd en stierf op, je raad het al, een vrijdag. Sindsdien werd vrijdag als de slechtste dag van de week beschouwd. De combinatie van het getal 13 en de vrijdag betekende absoluut ongeluk. Dit bijgeloof heeft zich over de hele wereld verspreid en bestaat deze dag nog steeds. Zo zijn er maar weinig hotels in de VS die een kamer 13 hebben, ontbreekt in vele Franse steden het huisnummer 13 en zijn er op de dag zelf minder mensen op straat te vinden! (bron Willem Wever).

Toch hoeven we ons volgens Spits niet druk te maken. Tenminste als de weg op moeten. Bijgelovige automobilisten hoeven zich vandaag dus geen zorgen te maken. Vrijdag de dertiende is in het verkeer namelijk geen ongeluksdag, verzekert ADAC – de Duitse zusterorganisatie van de ANWB. Statistisch gezien doen er zich op de ongeluksdag niet meer ongelukken voor dan op andere dagen; het zijn er zelfs iets minder, zegt de organisatie. ADAC bestudeerde ongevalsstatistieken tussen 2004 en 2013. In die jaren kwam vrijdag de dertiende achttien keer voor.

Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende
Lees ook:Pas op het is weer (bijna) vrijdag de 13e…
Lees ook:En het is weer vrijdag de dertiende…
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende…
Lees ook:Reizen op de ‘ongeluksdag’ Vrijdag de 13e…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>