Carnaval; Nog even uit je dak gaan voor….

Carnaval; eigenlijk is het hoogtepunt al bereikt en zit de helft er weer op. De één heeft er niets mee en de ander viert dit feest volop mee. Om het een beetje oneerbiedig te zeggen was carnaval van oudsher een ‘eetfestijn’.  Het was de laatste mogelijkheid om zich nog even te buiten te gaan voor de vastentijd (40 dagen) begon. De vastentijd was een periode waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.

Dat vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens ook tot bezinning op de christelijke kernwaarden.Waarschijnlijk bestond het feest al langer dan de christelijke traditie, en heeft de kerk het gemakkelijker gevonden het heidense carnaval in een katholieke traditie om te zetten dan het uit te bannen.  Dit was overigens ook met andere voor-christelijke feesten gebeurd zoals Kerstmis dat oorspronkelijk een ‘heidens’ midwinterfeest was. In die betekenis wordt de term afgeleid van het Latijn: carne vale (= vaarwel aan het vlees). Een andere mogelijke verklaring voor de term is het eveneens Latijnse ‘carrus navalis’: scheepswagen, hetgeen zou verwijzen naar rondtrekkende groepen in een als een schip ogende wagen of kar, het zogenaamde narrenschip, maar ook kan slaan op het schip waarmee de god van de zee der Kelten/Germanen uit het noorden kwam om deel te nemen aan de winterfeesten.

De Romeinen vierden het feest van de ‘saturnalia’ dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink- en eetfestijnen, een soort prins carnaval, vermommingen en optochten door de straten. Het ‘heidense’ carnaval werd in heel Europa gevierd. Bijvoorbeeld in Rusland is dit feest bekend onder de naam ‘maslenitsa’ (vrij vertaald: boterfeest). Antropologisch gezien is het carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen omtrent gewenst gedrag worden opgeschort (bron internet).

Lees ook:Het is weer carnaval…
Lees ook:Vette Dinsdag en Armeens Trndez…
Lees ook:Alaaf, alaaf, het feest der Zotten Carnaval is weer losgebarsten
Lees ook:RTL Nieuws, Carnaval door de jaren heen
Lees ook:Waarom vieren we carnaval…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>