Robots leiden het verkeer in goede banen…

In sciencefiction-films ontwikkelen robots vaak gevoelens of dreigen ze de wereld over te nemen. Erg realistisch is dat niet. Robots zijn namelijk niet meer dan een verzameling technische informatie. Leren, voelen of zien kunnen ze niet.  Toch nemen ze steeds vaker hun eigen plekje in.

In de Congolese stad Kinshasa leiden sinds dinsdag vijf robots het verkeer in goede banen. Ze zijn ontworpen door een groep vrouwen en dragen de namen ‘Tamuke’, ‘Mwaluke’ en ‘Kisanga’. Dat meldt The Guradian. De robots   zijn ingezet omdat het druk is op straat en verkeersregels door automobilisten en voetgangers vaak aan de laars gelapt worden. De apparaten zijn gemaakt van aluminium en zijn compleet uitgerust met groene en rode lichten in de ‘handen’. Ook hebben ze bewakingscamera’s die beelden sturen naar politiestations. De robots kosten zo’n 21.000 euro per stuk. Er liggen plannen klaar om in de toekomst nog eens dertig exemplaren aan te schaffen in Congo.

Vroeger werd gedacht dat door de vergrijzing iedere arbeider hard nodig zou zijn op de arbeidsmarkt. De technologische vooruitgang gooit echter roet in het eten. Nog nooit is innovatie zo snel gegaan. De opkomst van robots en andere technologieën hebben grote invloed op de arbeidsmarkt en die invloed zal in de toekomst nog meer zijn. Ook gaat het razendsnel met de ontwikkelingen op het gebied van op mensen lijkende robots. Veel realistischer moet het niet worden, want anders zijn robots in de toekomst niet meer van echte mensen te onderscheiden. Ik weet zeker dat we nog voor heel veel verrassingen komen te staan. Welke kant het uitgaat, weet niemand…..maar dat de ontwikkelingen op dit gebied snel gaan, is zeker.

Lees ook:Pikken robots onze banen in…
Lees ook:Robot Sophia wil familie én een carrière…
Lees ook:Sophia de robot die knipoogt…
Lees ook:We kunnen (bijna) niet meer zonder robots..
Lees ook:De robotrevolutie is begonnen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>