St. Patrick’s Day; vandaag eren we Naomh Pádraig…

Voor ons is het vandaag ‘De Dag van de Burger’, een dag waarbij de overheid stilstaat bij haar belangrijkste klant: de burger. Elk jaar op de derde dinsdag in maart wordt deze dag gevierd. In Ierland viert men vandaag St. Patrick’s Day. Dit feest wordt elk jaar op 17 maart gevierd.

De feestelijkheden op 17 maart waren oorspronkelijk bedoeld om de heilige te eren en de komst van het christendom te vieren, maar inmiddels is de feestdag uitgegroeid tot een dag waarop de Ierse cultuur in het algemeen wordt gevierd. Vandaag de dag wordt St. Patrick’s Day in meer landen gevierd dan enig andere nationale feestdag. In Dublin en de rest van Ierland duurt het St. Patrick’s Festival zelfs meerdere dagen.

Saint Patrick is de belangrijkste heilige van de Ieren. Op St. Patricks Day eren Ieren over de hele wereld deze ‘beschermheilige’. In Ierland zelf noemt men hem ‘Naomh Pádraig’; een missionaris die in de vijfde eeuw leefde. Een legende vertelt dat hij slangen uit Ierland verdreef en een klaverblad (shamrock) gebruikte als symbool voor de goddelijke Drie-eenheid van het katholieke geloof. Op deze dag dragen Ieren veelvuldig groene kleding. Er is van alles te doen rondom de kleur ‘groen’. In sommige Ierse gemeenschappen wordt  bijvoorbeeld groen bier geschonken of worden fonteinen en rivieren groen gekleurd. Volgens de traditie wordt op deze dag de kerk bezocht, wordt er groene kleding gedragen en markeert het einde van een vastenperiode. Tijd om weer eens lekker te eten en te drinken. In Ierland zijn er op deze dag overal optochten en vuurwerk, openluchtconcerten en andere festiviteiten. En ook  in de rest van de wereld, onder meer in New York, wordt deze dag volop gevierd. (bron internet).

Lees ook:Saint Patrick de belangrijkste heilige van de Ieren…
Lees ook:St. Patrick’s Day; en de straten kleuren weer groen…
Lees ook:Saint Patrick; de belangrijkste heilige van Ierland…
Lees ook:Ik vind Halloween een supertof feest
Lees ook:DNA bestudeert van skeletten Ierse boeren…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>