Witte Donderdag; de dag van het laatste avondmaal

Door het jaar heen staan er bijzondere dagen op onze kalender. Ik ben weliswaar katholiek opgevoed, maar moet altijd weer goed nadenken wat de feestdagen rondom Pasen betekenen. Vandaag is het Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen.  Op deze dag herdenkt men het laatste avondmaal van Jezus met zijn discipelen. Tijdens dit laatste avondmaal waste Jezus ook de voeten van de discipelen.

De naam ‘Witte Donderdag’ komt van de gewoonte om op die dag alle kruisbeelden en andere beelden te bedekken met een wit kleed. In andere talen bestaan er vele verschillende namen voor deze dag. In het Engels is deze dag bijvoorbeeld ‘Maundy Thursday’, naar het Latijnse woord ‘mandatum’ uit het vers ‘Mandatum novum do vobis ut diligatis invicem sicut dilexi vos’ (Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben) Tijdens erediensten op Witte Donderdag wordt vaak communie (het Heilige Avondmaal) gevierd. In sommige kerken wast men ook elkaars voeten (bron www.allaboutjesuschrist.org).

Oorspronkelijk was het zo dat de mensen die gezondigd hadden en de 40-dagentijd hadden gebruikt om te vasten en boete te doen, in witte kleren die boetetijd afrondden. Vanaf nu zijn ze weer ‘schoon’ , ‘gereinigd’, ‘wit als sneeuw’. Op Witte Donderdag vieren we dus dat Jezus het Laatste Avondmaal vierde met zijn vrienden. Aan het einde van de viering wordt het altaar en het priesterkoor volledig ontbloot, dat betekent dat alles zoveel mogelijk wordt weggehaald. Het is of Jezus alleen achterblijft, wachtend op de trouw van zijn vrienden (die ontrouw zal blijken te zijn). De Godslamp wordt gedoofd, de Paaskaars gaat uit en we kunnen nog even bij het Sacramentsaltaar bidden, waar de geconsacreerde hosties worden bewaard (bron internet).

Lees ook:Jezus krijgt kus op Olijfberg…
Lees ook:Vandaag is het Witte Donderdag…
Lees ook:Witte Donderdag; meer dan alleen verraad…
Lees ook:Goede Vrijdag; verlossing van de zonden…
Lees ook:Wat vieren er we met Pinksteren…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>