Is Goede Vrijdag wel zo goed…

Met Goede Vrijdag gedenken christenen het lijden en sterven van Jezus aan het kruis. Op deze vrijdag wordt teruggedacht aan een moment in de geschiedenis ongeveer 2000 jaar geleden waarop Jezus van Nazareth aan een kruis werd gehangen en ter dood werd gebracht. Net als de andere christelijke feesten is dit een bijzondere gebeurtenis voor christenen. Daarom staan we er ook ieder jaar weer bij stil. Je kunt je afvragen: Waarom is Goede Vrijdag goed?

Volgens de site ‘waaromgeloven’ is Goede Vrijdag goed om de volgende reden Het heeft te maken met de betekenis van de dood van Jezus. Door het sterven en opstaan uit de dood overwon Hij de dood. Aan het kruis droeg Jezus de toorn van God die voor mensen bedoeld was. Daarom is Goede Vrijdag goed. Door Jezus’ dood is er toegang tot God. Goede Vrijdag kent met name bepaalde tradities in de kerkelijke sfeer. Bij de Rooms-Katholieke traditie vindt er bij de meeste plaatsen op Goede Vrijdag om drie uur in de middag de kruisweg plaats en wordt er in de avond een viering met kruisverering georganiseerd. Het altaar in de kerk is helemaal kaal. Daarnaast is de liturgische kleur rood. Deze kleur rood is een verwijzing naar het bloed van Christus. 

Bij de Orthodoxe traditie begint de Goede Vrijdag-dienst al op de donderdag voorafgaand aan Goede Vrijdag. Op deze donderdag vindt in de avond de Twaalf Evangeliën Dienst plaats. Op Goede vrijdag zelf worden er verschillende diensten georganiseerd. In de Orthodoxe Kerken is Goede Vrijdag een strenge vastendag.  Het wordt niet meer in veel dorpen gedaan, maar op sommige plekken vindt nog steeds het traditionele ‘Paaslopen’ plaats Kinderen gaan langs dan versierde paastakken langs huizen om een paasliedje te zingen en krijgen daarvoor iets lekkers.

Lees ook:Vis op Goede Vrijdag…
Lees ook:Goede Vrijdag; verlossing van de zonden…
Lees ook:Is Goede Vrijdag wel zo goed…
Lees ook:De betekenis van Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen
Lees ook:Groene groente en broodje met kruis…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>