Hongaarse vrouwen met water begoten…

Elk land heeft zijn eigen tradities en gewoonten. Zo werden in het verleden in Hongarije, op Tweede Paasdag, meisjes en vrouwen met water begoten. Volgens eeuwenoude traditie werd er folkloristische kleding gedragen, terwijl de mannen water over de vrouwen gooiden.

Het varieerde van een emmer met water over vrouwen heen tot aan het gooien van vrouwen  in een stroompje of vijver. Na elke natte ‘douche’ gingen de vrouwen naar huis om zich om te kleden. Waarom deze traditie? Hongaren geloofden er in  dat het water een helende, reinigende en vruchtbare effecten had. Door deze vrouwen nat te gooien, zouden het goede vrouwen worden die veel kinderen kregen.

Gelukkig voor de vrouwen komt dit ritueel niet meer voor. Wel is er iets anders voor in de plaats gekomen. Tegenwoordig dragen vrouwen geen folkloristische kleding meer, maar hun eigen kleren. Het is wel de bedoeling om er  op je ‘paasbest’  bij te lopen. Jongens (vrijgezellen) lopen op deze dag, al dan  in kleine groepen, door het dorp. Het begint al ’s morgens vroeg en gaat heel de dag door. Ze begroeten meisjes en vrouwen (alleenstaande) met kortere of langere gedichten (vaak een grappig gedicht) en besprenkelen hen niet langer meer met bakken water, maar met eau de cologne. Op hun beurt trakteren deze vrouwen de mannen op allerlei lekkernijen als beschilderde eieren en de Hongaarse sterke drank Pálinka. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij krijgen een muntstuk of snoep. Pasen is voor de Hongaren een  echte familie aangelegenheid. Traditioneel eten ze dan gerookte ham met mierikswortel saus en eieren, maar natuurlijk ook de echte Hongaarse kolbas (salami) (bron internet) (Foto dames Hongaarse vakantiekrant) .

Lees ook:Mannen zijn net zo zweverig als vrouwen
Lees ook:Tradities en Pasen…
Lees ook:Paranormaal is abnormaal
Lees ook:Trouwen gezonder dan stoppen met roken
Lees ook:Duitsland viert Hemelvaart en Vaderdag…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>