Wat vieren we nu eigenlijk met Pasen…

Wat vieren we nu eigenlijk met Pasen? De meesten van ons geven er een eigen invulling aan. Vaak zijn we vrij en brengen de dag door met familie of gaan naar één van de vele festivals of evenementen die worden gehouden.

Voor mij betekent Pasen lekker genieten met mijn dochter. Het liefst met een zonnetje en een paasontbijtje. Ook dit jaar staat een bezoek aan mijn zus gepland en gaan we paaseitjes zoeken. Soms vraag ik mij af in hoeveel gezinnen het verhaal van Jezus (nog)wordt vertelt. Volgens de kerkelijke traditie is Jezus op vrijdagmiddag gestorven en op zondagochtend opgestaan uit de dood. Deze overwinning vieren de christenen nog jaarlijks met Pasen. Het is dus het verhaal van het lege graf, maar ook het feest van de vruchtbaarheid. Hier in Nederland en andere landen met een Germaanse oorsprong is het feest gecombineerd met het Germaanse Ostarafeest. Vandaar dat het in Engeland ‘Eastern’ heet, en in Duitsland ‘Ostern’. Ons woord ‘Pasen’ komt via het Latijn en het Grieks (Pascha) uit het Hebreeuws; Pesah of Pesach (bron internet).

Naast de traditionele paasontbijten en eieren zoeken zijn er nog de paasvuren,  het vlöggeln en paastaakslepen. Paasvuren waren oorspronkelijk grote heidense voorjaarsvuren, die werden ontstoken om de vruchtbaar makende kracht over te brengen. Vroeger had elke hoeve een eigen paasvuur, later werden die aangelegd door dorpen en buurschappen. Sommige paastradities zijn heel specifiek voor een bepaald Nederlands dorp, zoals het vlöggeln in Ootmarsum en het paasstaakslepen in Denekamp. Het vlöggeln is een optocht door het dorp die wordt aangevoerd door acht zogenaamde “paaskerels” (Poaskearls) die oude paasliederen zingen. Bij het “paasstaakslepen” gaat een groepje bewoners het bos in om een boom om te hakken die vervolgens naar het dorp wordt gesleept. Daar wordt hij rechtop gezet met een brandende teerton in de kruin. Zowel het vlöggeln als het paasstaakslepen eindigen traditioneel met een groot paasvuur (bron internet).

Lees ook:Paasvuren; een eeuwenoude vuurtraditie…
Lees ook:Pasen in Twente, Vloggeln en Paasvuren
Lees ook:Wat vieren er we met Pinksteren…
Lees ook:Pasen; de winter is (bijna) voorbij…
Lees ook:Paashaas, eieren en geloof…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>