Wat hangen we zoal in paastakken…

Je ziet ze steeds vaker; paastakken. Van oorsprong zijn passtakken mooi gekronkelde wilgentakken, maar ook  bloesemtakken doen het goed. Ook ik heb deze Pasen  ‘takken’ staan. Vaak versiert mijn dochter ze met kleine eitjes en paashaasjes. Mensen maken er  vaak veel werk van. Zo kom ik op internet allerlei ‘symbolische voorwerpen’  tegen die mensen in hun takken hangen. De paastak zelf staat voor levenskracht, verrijzenis, vernieuwing en hoop.

-Vroeger vierden mensen met Pasen dat de lente weer begon. Het was oorspronkelijk een vruchtbaarheidsfeest. Die tak symboliseert dit. Takken worden dan ook vaak  versierd met kuikentjes,  lammetjes  en met eieren, want dat zijn symbolen van vruchtbaarheid! Ook zie je steeds vaker het gebruik van vlinders. Vlinders in paastakken staan voor metamorfose.

-Gelovigen mensen willen nog wel eens een palmtakje in hun paastak ophangen. De palmtak herinnert aan de intocht van Jezus in Jeruzalem. Gezeten op een ezeltje trekt hij de stad in, waar de mensen hem toejuichen en inhalen als een koning. Ze zwaaiden daarbij met palmtakken en legden hun mantels op de grond, als een soort ‘rode’ loper.

-Zilverstukken verwijzen naar Judas. Judas is degene die de hogepriesters vertelde  waar ze Jezus konden vinden Als dank daarvoor kreeg hij dertig zilverstukken.

-De haan verwijst naar de verloochening door Petrus. De haan op de palmpaastak symbool staat voor Jezus. Een haan maakt je letterlijk en figuurlijk wakker, hij vertelt je dat het licht eraan komt. Daarom zit er ook een haan op de kerktoren.

-Dobbelstenen verwijzen naar de soldaten die Jezus, voordat hij gekruisigd werd, zijn kleding afnamen. Ze verdeelden  zijn mantel in stukken, maar om zijn bovenkleed, dat uit een stuk is geweven, dobbelden ze.

-Ook zie je vaak het symbool van een kruis terug. Jezus nam al het leed op zijn schouders (het kruis waar mensen onder gebukt gaan). Dit tot aan zijn dood toe.

(bron internet)

Lees ook:Vlinders hebben meerdere symbolische betekenissen…
Lees ook:Leer meer over vlinders…
Lees ook:Ga zelf eens vlinders spotten…
Lees ook:Nieuwe geheimen over Jezus onthuld…
Lees ook:Broodhaantjes, palmpaasstok en broodkrans…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>