Hoe belangrijk is Dodenherdenking…

Vandaag,  maandag 4 mei staat in het teken van ‘herdenken’. In het hele land ,en over de hele dag, worden er plechtigheden gehouden waaronder de herdenking op de Dam in Amsterdam. Zoals ik zo mooi ergens lees: ‘Tijdens deze Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’

Elk jaar kijk ik samen met mijn dochter naar de beelden op tv. Daar zien we onder meer hoe de Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag wordt geluid.  Deze klok wordt één maal per jaar en wel op 4 mei vanaf 19.15 uur geluid.  Een paar minuten voor 20.00 uur valt de klok ‘stil’ en hoor je mensen op trompet spelen gevolgd door 2 minuten stilte. Daarna wordt het volkslied ingezet en kunnen bezoekers bloemen neerleggen. Vaak hangt door heel Nederland de vlag half stok.

Persoonlijk, maar daar heb ik verder geen mening over, vind ik een dag als deze belangrijk. De jongere generatie weet nog nauwelijks wat er echt is gebeurd en dat is soms schokkend te noemen. Het is nog geen eeuw geleden… Zelf heb mijn beide ouders de verhalen van hel dichtbij mee gemaakt en mij er veel over verteld.  Zo  zaten enkele broers en zussen van mijn vader in het verzet en is er één van opgepakt. Hij heeft een tijd in het Oranjehotel gezeten en is tenslotte   geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. Ik vind het  mijn verantwoordelijkheid om mijn dochter daar iets van mee te geven. WO II heeft het nodige bij de mensen veranderd en een herdenking  herinnert ons hieraan is. Anders kun je net zo goed ook bevrijdingsdag (5 mei) afschaffen.

Lees ook:Voor mij heeft 4 mei zeker zin…
Lees ook:JONGEREN VIEREN LIEVER BEVRIJDING
Lees ook:APPLAUS VOOR KONINGIN BIJ HERDENKING
Lees ook:Vandaag herdenken we…
Lees ook:Herdenking 4 mei 2009

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hoe belangrijk is Dodenherdenking…

 1. Anton

  “Persoonlijk, maar daar heb ik verder geen mening over, vind ik een dag als deze belangrijk”

  Moet zijn: Persoonlijk heb ik daar een sterke mening over nl :

    /   Reply  / 
 2. Suzanne Grijpink Auteur

  Hahaha Anton je hebt helemaal gelijk…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>