Wat wordt er eigenlijk met Pinksteren gevierd…

Vijftig dagen na Pasen is het Pinksteren. Nadat Jezus aan het kruis is gestorven en op de derde dag is opgestaan uit de dood (Pasen), gaat Jezus terug naar Zijn Vader (Hemelvaart), maar wat vieren we eigenlijk met Pinksteren? Met Pinksteren gedenken we de uitstorting van de Heilige Geest.

Pinksteren komt van ‘pentakosta’. Dat is Grieks. Het betekent: ‘50 dagen’. Dat zijn ongeveer zeven weken. De joden noemen het feest dan ook ‘Wekenfeest’. Zij vieren het zeven weken na Pesach, het joodse Paasfeest. In de huizen staan overal bloemen en er worden blintzes gebakken: lekkere kaaspannenkoekjes!  Wat de meesten ook niet weten, is dat er een bijzonder feest werd gevierd op de zondag dat Jezus opstond: de eerste gerst oogst werd feestelijk binnengehaald. Symbolisch past dat prachtig, omdat Jezus als het ware ook de eerste ‘oogst’ is: hij is als eerste uit de dood teruggekeerd en na hem zullen de anderen volgen. Pinksteren is ook het feest van de inspiratie. Er wordt herdacht dat de leerlingen van Jezus,  na de grote teleurstelling en schrik na Jezus’ terechtstelling, de inspiratie vinden om Zijn werk voort te zetten en uit te dragen. Enige tijd nadat Jezus definitief afscheid heeft genomen van zijn leerlingen, ontvangen zij een namelijk enorme kracht om de leer van Jezus verder door te geven aan wie ervoor openstaat. In bijbelse termen spreekt men van ‘vervuld worden van de Heilige Geest’. Op afbeeldingen wordt deze inspiratie verbeeld door vlammen boven de hoofden van de volgelingen van Jezus.

Volgens de bijbel is het belangrijk om regelmatig te bidden tot de Heilige Geest. De heilige geest, vaak afgebeeld als een duif, komt veelvuldig voor in de heilige Schrift. De apostelen zijn in een kamer. Maria is in hun midden. Opeens een hoop lawaai en daar daalt de Heilige Geest op hen neer. tongen van vuur zweven boven hun hoofd; de Heilige Geest, de Trooster en Helper in ons midden, is gekomen, zoals Jezus dit had beloofd (foto’s en bron internet).

Lees ook:Wat vieren er we met Pinksteren…
Lees ook:Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren…
Lees ook:De veertigste dag na opstanding uit het graf…
Lees ook:Wat vieren we eigenlijk met Hemelvaart…
Lees ook:Pinksteren; Neerdalen van de Heilige Geest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>