De vlier; de plant tegen onweer, brand en ander onheil…

De vlier is een weelderige bloeiende en heerlijk geurende struik waar ook nog eens vele verhalen omheen hangen. Met de bloemen en bessen zijn heerlijke siropen en limonades te maken en de vlier weert heksen af en beschermt je huis tegen onweer, brand en ander onheil.De vlier is een struik die bijna overal kan groeien: in bossen, in de duinen, in rivierdalen, en daarbuiten is ze vooral te vinden in de buurt van woningen.

De vlier groeit dan ook in geheel Europa, behalve in het koude Noorden en kan 10 meter hoog worden. De struik gaat rechtop tot verscheidene meters maar verzet zich om een boom te worden. De vlier groeit eerst omhoog maar buigt zich dan weer voorover, de knop die hier ontstaat gaat eerst weer opwaarts, dan weer hangen etc. zo vormt de struik nooit een rechte stam maar een lapwerk van brokken. Symbool van ijver.

De vlier heeft voor mensen altijd een grote rol gespeeld. Hij is het symbool voor vruchtbaarheid en liefde. In Zweden kusten vrouwen die zwanger wilden worden een vlier. Vrouw Holle (uit het bekende sprookje van Grimm) zou onder een vlier hebben gewoond. In een sprookje van Andersen is sprake van het ´vliermoedertje´. In veel landen mag men de vlier niet verminken of verbranden omdat hij een heilige boom is. De kippen zouden anders geen eieren meer leggen. Vlier biedt bescherming tegen de bliksem. In Friesland plantte men vaak een vlier op het graf. Een op oudejaarsdag gesneden vliertwijg die tot een hoepel wordt gebogen en in het huis wordt opgehangen, zou het huis voor brand bewaren. Wie onder een vlier sliep, werd beschermd door Vrouw Holle tegen muggen, slangen en toverij.  In Engeland dacht men dat kinderen die met een vlierroede geslagen werden, niet meer zouden groeien (bron internet).

Lees ook:De vlier; houdt boze geesten buiten
Lees ook:De vlier; meer dan een gewone plant…
Lees ook:De Dag van het Sprookje…
Lees ook:Geest op foto bij uitslaande brand…
Lees ook:De olijfboom; een boom om van te houden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>