Veel kans op vallende sterren…

Altijd al een vallende ster willen zien? De kans dat je deze maand een wens kan doen na het zien van een vallende ster is groot. Je moet gewoon ‘s nachts naar buiten en dan naar boven kijken.

De komende tijd kunnen bewonderaars van vallende sterren hun hart weer ophalen. De omstandigheden om de meteoren te zien zijn dit jaar heel gunstig, maakte de werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) bekend.De jaarlijkse zogeheten Perseïdenzwerm bereikt zijn hoogtepunt naar verwachting rond donderdag 13 augustus, waarbij wel zestig vallende sterren per uur te zien zijn. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel te zien zijn. Dit jaar zijn ze extra goed te zien omdat het ook nieuwe maan is, waardoor er geen storend Meteoren verschijnen elke nacht. Maar in sommige perioden kunnen we meer meteoren zien dan normaal. Dat komt omdat de aarde dan een baan van een komeet kruist. In die baan zitten veel stof- en gruisdeeltjes die de komeet heeft achtergelaten. Als de steentjes de dampkring binnenkomen, remt het licht de snelheid af. De steen wordt daardoor heet en verdampt. Wat we zien als een vallende ster is in werkelijkheid de gloeiende lucht rond de verdampende brok steen, ofwel een meteoor (bron Spits).

Sterren vallen niet. Dus je kunt wensen wat je wilt, maar de kans dat ze uitkomen, is heel klein. Vroeger waren mensen bang voor dingen die plotseling uit de hemel vielen, of te zien waren. Daarnaast waren veel mensen bijgelovig. Het zou zo maar kunnen dat ze met het ‘doen van wensen’  elkaar gerust probeerden te stellen. Onverwachte lichtflitsen en vuurballen aan de hemel in de nacht maakten grote indruk op mensen.

Lees ook:Vallende sterren! Goed opletten vanavond en morgen
Lees ook:Vannacht kijken naar vallende sterren…
Lees ook:Kun je wel een beetje geluk gebruiken…
Lees ook:Er kan weer volop worden gewenst vannacht
Lees ook:Dolk Toetanchamon van buitenaardse oorsprong…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>