Is mindfulness wel zo goed voor ons…

Mensen gaan mindfulness doen om tal van redenen: om meer rust te ervaren, minder te piekeren, beter om te kunnen gaan met stress, zich beter te kunnen concentreren, gelukkiger te worden, meer te kunnen genieten, effectiever te werken, beter te slapen, zich (beter) te kunnen ontspannen…Toch, zo lees ik op Nu.nl kan Mindfulness  slecht voor het geheugen zijn. Dit stellen onderzoekers. Proefpersonen haalden herinneringen door elkaar met inbeelding. Dat meldt The Times.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië lieten 153 mensen willekeurig een sessie van vijftien minuten mindfulness (concentratie op de eigen gedachten en gevoelens) doen, of vijftien minuten ‘gewoon’ nadenken. Ze werden vervolgens gevraagd om een lijstje van vijftien woorden te bestuderen en te onthouden. Het waren allemaal synoniemen van ‘vuilnis’, maar dit woord zelf ontbrak. Van het gedeelte van de groep dat mindfulness had beoefend bleek 39 procent ten onrechte zich te ‘herinneren’ dat het woord vuilnis op het lijstje stond. Bij de andere helft van de proefpersonen was dit 20 procent. Twee andere experimenten gaven een vergelijkbaar resultaat.

De onderzoekers concluderen dat het vermogen om te bepalen hoe ‘echt’ herinneringen zijn door mindfulness af lijkt te nemen. Ze noemen dit verrassend, aangezien eerder aangetoonde effecten van mindfulness juist positief zijn. De oorzaak is dat mindfulness het bewustzijn zo versterkt, dat het voor het brein moeilijker wordt om onderscheid te maken tussen wat echt is en wat enkel in het bewustzijn wordt beleefd. Voor de breinen die onder invloed van mindfulness waren, was het daardoor moelijker om te bepalen of het woord ‘vuilnis’ daadwerkelijk gelezen was of slechts een associatie was.

Lees ook:Slimmer worden terwijl je slaapt…
Lees ook:We wisten het al; er is leven na de dood…
Lees ook:Mindfulness helpt tegen terugkerende depressies…
Lees ook:Meditatief wandelen met paragnost Chris Zoet
Lees ook:Hoe gromt jouw hond…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>