Het is weer vrijdag de dertiende…

Het is weer zover. Vandaag is het vrijdag de dertiende.  Het getal 13 heeft al eeuwen een slechte naam. De beste verklaring daarvoor kunnen we vinden in de bijbel. Tijdens het Laatste Avondmaal waren er dertien mensen aanwezig en werd Jezus verraden door Judas. Het gevolg hiervan was dat Jezus werd gekruisigd en stierf op een vrijdag.

De combinatie van het getal 13 en de vrijdag betekent voor sommigen absoluut ongeluk. Dit bijgeloof heeft zich over de hele wereld verspreid en bestaat nog steeds. Zo zijn er maar weinig hotels in de VS die een kamer 13 hebben, ontbreekt in vele Franse steden het huisnummer 13 en zijn er op de dag zelf minder mensen op straat te vinden! Daarnaast is ‘13’ een onregelmatig getal, in tegenstelling tot het getal 12. Twaalf staat voor compleetheid in de kalender: een jaar heeft twaalf maanden, de klok rond is 12 uur.

Vrijdag de dertiende is een zwarte dag voor de economie. Vooral in de Verenigde Staten worden er minder economische deals gesloten. Het aantal luchtvaartpassagiers ligt op een vrijdag de dertiende beduidend lager. Ook melden in de VS deze dag zich veel mensen ziek. Hierdoor gaat 800 tot 900 miljoen dollar verloren voor de economie. De reden is dat mensen binnen willen blijven.

Dat er meer rampen plaatsvinden op deze dag is om streden. Wel is bekend dat op vrijdag 13 oktober 1972  twee grote rampen plaatsvonden. Bij de Andesvliegramp vielen 29 dodelijke slachtoffers. In Moskou stortte diezelfde dag een vliegtuig neer waarbij 176 mensen om het leven kwamen.

Ook kan de oorzaak gezocht worden bij zwarte katten.  Zwarte katten die veel mensen koude rillingen bezorgen, stammen uit dezelfde sage als vrijdag de dertiende. In de middeleeuwen kwamen naar verluidt elke vrijdag dertien heksen bijeen in het gezelschap van zwarte katten (bron internet).

Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende….
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende…
Lees ook:Pas op het is weer (bijna) vrijdag de 13e…
Lees ook:En het is weer vrijdag de dertiende…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>