De traditie van het zetten van een kerstboom…

Waarom zetten we een kerstboom? Vaak doen we dit voor de sfeer en warmte die een verlichte boom uitstraalt. Al lang voor de geboorte van Christus werden er bomen versierd.  Zo werd de zonnegod Mithras geëerd met groene takken die versierd waren met zonnen, manen en sterren.

De Germanen versierden omstreeks de winterse zonnewende een groene den of takken met licht en geschenken. Deze stonden symbool voor het nieuw leven en vruchtbaarheid. De Roomse keizer Karel de Grote (742-814) verbood zelfs in 807 deze cultus van met licht versierde heilige bomen, maar met weinig succes. Een kerstboom heeft geen religieuze betekenis. Het is puur voor de gezelligheid: lichtjes in donkere dagen. Om van de herdenking van de geboorte van Jezus Christus echt een feest te maken. Niet alle christenen halen een kerstboom in huis. Sommige christenen hebben er zelfs bezwaar tegen, omdat de oorsprong van de kerstboom te vinden is bij het midwinterfeest van de heidense Germanen. Wanneer gezelligheid door een kerstboom met kaarsjes en lekker eten in de plaats komt van de dankbaarheid om de geboorte van Jezus Christus, dan schiet Kerst z’n doel voorbij.

De kerstboom zoals wij die nu kennen, ontstond pas in de 16e eeuw in Duitsland, aanvankelijk met name bij protestanten. Lange tijd konden alleen de rijken zich een boom veroorloven. In de 19e eeuw verspreidde het gebruik zich uit onder alle lage van de bevolking. In Nederland deed rond 1840 de eerste boom zijn intrede in de huiskamer. Toen de kerstboom in de loop van de 19e eeuw ook onder katholieken algemeen gangbaar werd, waarschuwde de Kerk met klem tegen het gebruik van dit heidense symbool. Toen het verzet geen effect bleek te hebben, werd de katholieke invalshoek verlegd. De nadruk kwam te liggen op de verwantschap die de kerstboom ook heeft met de middeleeuwse katholieke paradijsboom (Boom des levens). Door deze met rode appels te behangen werd verwezen naar de zogenoemde paradijsspelen die in de Middeleeuwen werden opgevoerd op 24 december, de naamdag van Adam en Eva (bron en foto’s internet).

Lees ook:Waarom zetten we een kerstboom neer…
Lees ook:Waarom zetten we een kerstboom….
Lees ook:De Kerst is en de mythe achter de Kerstboom
Lees ook:Het traditionele Kerstverhaal
Lees ook:Kerst. Waarom geloven we…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>